front.jpg

În ședința din data de 22 noiembrie a consiliului local, arhitectul șef al Ploieștiului, Cristina Herția, șoca audiența constituită din consilieri și directori ai direcțiilor din primărie, printr-o serie de declarații alarmante. Dintre acestea, de departe cea mai gravă era cea referitoare la constatarea furtului unor autorizații de construire din arhiva Direcției pe care o conduce.

Declarațiile arhitectului șef au scandalizat consilierii locali, reacția președintelui de ședință, avocatul George Botez fiind elocventă pentru starea de spirit: ”Vă îndemn (...) ca mâine dimineață la ora 9.00 să aveți înregistrată la Parchet plângerea pentru infracțiunile aferente acestei constatări”. Ne-am pus obligatoria întrebare: a făcut Cristina Herția (măcar) acest lucru?

Vă rugăm să ascultați cu atenție declarațiile din această înregistrare din timpul ședinței de consiliu:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

După ce ați ascultat declarațiile, singura concluzie trasă nu poate fi alta decât că neraportarea acestor infracțiuni către organele abilitate este, la rândul ei, o infracțiune. Acest lucru l-a subliniat cât se poate de clar și tranșant avocatul Botez.

Stupefiant, din răspunsul primit de la primărie, înțelegem că doamna Herția nu doar că nu a informat superiorii ierarhici cu privire la ceea ce se întâmplă în direcția pe care o conduce, dar nu are nici cea mai vagă intenție de a raporta, conform legii, infracțiunile al căror martor este. Iată răspunsul realizat chiar de doamna cu declarațiile șocante:

Acesta este un bun prilej  pentru noi să atragem din nou atenția asupra haosului și ilegalităților care se petrec în domeniul păstorit de Cristina Herția. De subliniat că arhitectul șef nu este la prima declarație de acest fel.

În interviul acordat redacției noastre în urmă cu fix un an, spunea cam aceleași lucruri. Le puteți parcurge accesând link-ul: ”Nu vreau să bag pe nimeni în pușcărie, dar dacă voi fi căutată...”, Cristina Herția, arhitect șef al Ploieștiului

Și atunci doamna Herția spunea cât se poate de clar că are cunoștință despre o mulțime de fapte ilegale petrecute în Urbanismul Ploieștiului însă, atenție!, sublinia că nu a făcut niciun demers pentru a le sancționa în vreun fel. Nici prin raportarea către superior – în cazul de față primarul, nici prin reclamarea acestora la Parchet, conform obligațiilor legale exprese în astfel de cazuri.

De ce nu face doamna Cristina Herția aceste demersuri obligatorii? Convingerea noastră este că domniei sale îi convine de minune starea confuzie pe care o creează în ceea ce privește Urbanismul Ploieștiului.

Este suficient să arunci o privire asupra puzderiei de blocuri noi care apar în oraș, unele în cele mai restricționabile zone, sau în cartiere de case, ca să înțelegi că semi-legalitatea și confuzia este incredibil de bună și rentabilă pentru unii. Care ”unii” sunt cât se poate de întâmplător, desigur, apropiați ai cercului doamnei Herția.

În opinia noastră, tupeul domniei sale de a face astfel de declarații specifice tăinuitorilor, complicilor, de genul ”dacă mă caută Parchetul, spun tot, dacă nu mă caută, e minunat”, este generat tocmai de apatia instituțiilor care se ocupă cu aplicarea legii în ceea ce privește activitatea Direcției Generale de Dezvoltare Urbană .

Relevant în acest sens este să constați că nimeni nu a reacționat nici măcar la un an de la momentul în care spunea că preferă să aplice pentru că îi convine” o hotărâre, HCL 327/2003, despre care ”știe că este ilegală și care a aruncat orașul în haos urbanistic, decât să facă demersurile legale pentru corectarea ei. Nici primarul, nici atât de des invocatul Parchet.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist de presă scrisă locală din 1993.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg