salina-slanic.jpg

Ieri, un bloc de sare de câteva zeci de tone s-a prăbușit în Mina Carol din Salina Slănic, stârnind panica locuitorilor din zonă, care au resimțit ca un cutremur zgomotul și trepidațiile produse de unda de șoc. În ciuda asigurărilor date de reprezentanții salinei, care susțin că incidentul a fost unul minor și nepericulos, informațiile obținute de observatorulph.ro din interiorul societății care administrează salina arată contrariul.

Incidentul care a stârnit panică s-a produs marți, 13 noiembrie, la ora 7 dimineața, localnicii crezând că a fost un cutremur, a fost anunțat, în exclusivitate de observatorulph.ro, AICI.

Blocul de sare s-a prăbușit în Mina Carol, a cărei exploatare a încetat în 1935 din motive de siguranță, de la o înălțime de aproape 80 de metri, această galerie fiind și cea mai înaltă din Salina Slănic. Ca să vă dați seama de forța impactului, peretele de sare de câteva zeci de tone s-a prăbușit peste plafon de la înălțimea unui bloc de 20 de etaje. Specialiștii susțin că distrugerea unui pilon de sustinere al minei poate produce efecte dezastruoase asupra celorlalte galerii, inclusiv cea turistică. În plus, pârâul ce curge prin mijlocul orasului Slanic și pe deasupra minei Carol face ca deseori să apară infiltrații de apă în sol, infiltrații ce ajung la nivelul etajului 1 (respectiv mina Carol).

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Surse din salină susțin că SALROM, proprietarul salinei din Slănic, trebuia să asigure cimentări în zonele în care apa se infiltrează, dar lucrările respective nu s-au mai făcut de ani buni pentru reducerea costurilor. 

Mai mult, localnicii susțin că, la începutul anului, a mai fost o prăbușire uriașă la Ocna din vale, tot în apropierea fostului lift pentru turiști, în urma căreia s-a format un crater uriaș, vizibil pe google maps. ”Acel crater este un adevărat pericol, pentru oameni și animale, fiind protejat cu un gard anemic”, susține un cititor din Slănic.

salina-slanic.jpg

Nici situația minei Unirea,  singura care se vizitează și aflată la cea mai mare adâncime, nu este tocmai ”roză”. În lipsa unor lucrări majore de investiții, deseori apar ceea ce specialiștii numesc ”COPTURI”, adică bucăți de sare ce se desprind din pereți și care pot pune în pericol siguranța turiștilor. 

SALROM se va mulțumi, probabil, și de această dată, să ”rezolve” acest nou incident printr-o anchetă proprie.

Vom reveni asupra acestui subiect.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

IT&C
  • Vineri, 14 Decembrie 2018
  • De Observatorul Prahovean

Samsung a prezentat primul smartphone cu gaură în ecran

Samsung a prezentat Galaxy A8s, un smartphone ce are rolul de a exemplifica schimbările de design pe care dispozitivele mobile le vor aduce anul viitor. Galaxy A8s se remarcă prim gaura creată în...