Cât de periculoasă poate fi prăbușirea peretelui de sare din Salina Slănic. O altă surpare uriașă se vede din satelit. FOTO

0
salina-slanic.jpg

salina-slanic.jpg

Ieri, un bloc de sare de câteva zeci de tone s-a prăbușit în Mina Carol din Salina Slănic, stârnind panica locuitorilor din zonă, care au resimțit ca un cutremur zgomotul și trepidațiile produse de unda de șoc. În ciuda asigurărilor date de reprezentanții salinei, care susțin că incidentul a fost unul minor și nepericulos, informațiile obținute de observatorulph.ro din interiorul societății care administrează salina arată contrariul.

Incidentul care a stârnit panică s-a produs marți, 13 noiembrie, la ora 7 dimineața, localnicii crezând că a fost un cutremur, a fost anunțat, în exclusivitate de observatorulph.ro, AICI.

Blocul de sare s-a prăbușit în Mina Carol, a cărei exploatare a încetat în 1935 din motive de siguranță, de la o înălțime de aproape 80 de metri, această galerie fiind și cea mai înaltă din Salina Slănic. Ca să vă dați seama de forța impactului, peretele de sare de câteva zeci de tone s-a prăbușit peste plafon de la înălțimea unui bloc de 20 de etaje. Specialiștii susțin că distrugerea unui pilon de sustinere al minei poate produce efecte dezastruoase asupra celorlalte galerii, inclusiv cea turistică. În plus, pârâul ce curge prin mijlocul orasului Slanic și pe deasupra minei Carol face ca deseori să apară infiltrații de apă în sol, infiltrații ce ajung la nivelul etajului 1 (respectiv mina Carol).

Surse din salină susțin că SALROM, proprietarul salinei din Slănic, trebuia să asigure cimentări în zonele în care apa se infiltrează, dar lucrările respective nu s-au mai făcut de ani buni pentru reducerea costurilor. 

Mai mult, localnicii susțin că, la începutul anului, a mai fost o prăbușire uriașă la Ocna din vale, tot în apropierea fostului lift pentru turiști, în urma căreia s-a format un crater uriaș, vizibil pe google maps. ”Acel crater este un adevărat pericol, pentru oameni și animale, fiind protejat cu un gard anemic”, susține un cititor din Slănic.

salina-slanic.jpg

Nici situația minei Unirea,  singura care se vizitează și aflată la cea mai mare adâncime, nu este tocmai ”roză”. În lipsa unor lucrări majore de investiții, deseori apar ceea ce specialiștii numesc ”COPTURI”, adică bucăți de sare ce se desprind din pereți și care pot pune în pericol siguranța turiștilor. 

SALROM se va mulțumi, probabil, și de această dată, să ”rezolve” acest nou incident printr-o anchetă proprie.

Vom reveni asupra acestui subiect.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău