fbpx

20181019_152804.jpg

De câteva luni bune niciun elev nu a mai călcat pragul Grupului Școlar Tehnic Ludovic Mrazek din Ploiești. Unitatea de învățământ a fost închisă anul acesta, pe motiv că numărul de elevi este mult prea mic, iar fostul liceu de petrol, singurul de acest fel din Ploiești, are porțile închise cu lanțuri. Ce nu știu însă mulți ploieșteni este că, în ultimii zece ani, în această școală au fost băgate zeci de milioane de euro. Banii au intrat în reabilitarea și consolidarea clădirilor, în montarea de geamuri termopan, pentru înlocuire de instalații, igienizare și mobilier, pentru ca, mai apoi, la nici câțiva ani, totul să fie închis.

Cum treci cele două poduri din Mihai Bravu și lași în urmă zona industrială, la capătul de linie al traseului 104, din stradă se zăresc porțile înalte din tablă legate cu un lanț, de la Liceul Tehnologic Ludovic Mrazek din Ploiești.

Prin deschizătura celor două porți se zărește un copac care stă să pice pe clădirea nouă a școlii... Un imobil cu câteva etaje care are arhitectură boemă. În curtea interioară se zăresc mai multe bălării...

Citește și: Două grădinițe și un liceu vor fi desființate la Ploiești - propunere

Până în vara acestui an, accesul elevilor în singurul liceu cu profil de petrol din Ploiești se realiza pe aleea de lângă Uztel. 

Acum, fosta unitate de învățământ are clasele sigilate. Singurele activități de la fostul liceu sunt pur administrative. Arhiva și parte din mobilier sunt cărate la unitatea de învățământ situată la vreun kilometru distanță, aproape de intrarea pe Centura de Est a Ploieștiului, Colegiul Tehnic Anghel Saligny.

20181019_152518.jpg

Prin curtea unității de învățământ îl poți vedea numai pe paznic. Prin geamurile pline de praf, în fostele săli de clasă, încă se mai poate zări mobilierul împrăștiat.

20181019_152938.jpg

„De ce nu o fi lăsat să vină copiii aici? De abia se terminase cu reabilitarea. Pentru elevi era mai aproape și de traseul 104. Acum îi vezi pe copii că merg pe șosea, unul în spatele altuia, atenți la mașini, că trotuar nu este. Cine știe cine a pus ochii pe clădirea asta? În spate este un cămin internat unde pe vremuri erau peste 400 de elevi cazați. Căminul a fost reabilitat și el complet, dar nu mai stă nimeni acolo. Dacă tot au vrut să închidă școala de ce au mai băgat banii aici?”, se întreabă retoric nea Petre care locuiește în zona Teleajen.

Istorie: Istoria fostului liceu începe în perioada comunistă, pe vremea când activitatea de petrol reprezenta una dintre cele mai performante industrii. De altfel, într-o anexă a unui decret emis în 1983, liceul din Ploiești figurează, alături de alte 18 alte unități de învățământ înființate la nivel național, ca având profil de petrol. O astfel de unitate de învățământ era absolut necesară având în vedere că, numai în Prahova, funcționau la maximum nu doar rafinăriile ci și vreo 10 uzine și întreprinderi care aveau ca profil realizarea de instalațiile pentru extracția petrolului. Își mai amintește cineva de Întreprinderea de reparații utilaj electric, automatizări și radiocomunicații Câmpina? Dar de Trustul de construcții speciale petroliere Ploiești? Dar de Întreprinderea carotaj și perforări Ploiești, de Întreprinderea de fluide de foraj și operațiuni speciale petroliere Ploiești sau de Întreprinderea de transport țiței prin conducte Ploiești?

La acea dată, liceul ploieștean avea mii de elevi. Târziu, după 1998, când una câte una, întreprinderile, privatizate între timp, au început să se închidă sau să își schimbe domeniul de activitate, a început și decăderea liceului, care devenise practic singura alternativă pentru elevii slab pregătiți care nu reușeau să obțină cel puțin nota 5 la examenul pentru intrarea la liceu. De-a lungul timpului au circulat chiar o serie de povești legate de scandalurile izbucnite între profesori și elevi, în special cei aflați la seral.

Punctul culminant: În ciuda rezultatelor extrem de mici obținute la examene, lucru care ar fi trebuit să reprezinte un motiv de îngrijorare inclusiv pentru inspectoratul școlar, în ciuda faptului că de la an la an numărul de elevi era din ce în ce mai mic, în ultimii 10 ani, administrația locală s-a încăpățânat să nu vadă o realitate cruntă și a investit milioane de euro într-o unitate de învățământ, care, mai apoi, a fost închisă.

grup-scolar-petrol-ploiesti.jpg

Mici detalii de culise: La nivelul anului 2011 , Curtea de Conturi a descoperit că lucrările de la Grupul Școlar de Petrol Teleajen  „au fost supraevaluate prin situaţiile de lucrări de către constructor, fapt ce a condus la plata nejustificată din bugetul local a sumei de 97 mii lei, pentru imobilizarea căreia s-au calculat foloase nerealizate în sumă de 2 mii lei. De asemenea, în anul 2012 bugetul local al U.A.T.M. Ploieşti a fost prejudiciat cu suma de 12 mii lei prin decontarea unor lucrări la care cantitățile au fost majorate de 10 ori urmare unei erori de calcul” - Vezi AICI raportul integral al Curții de Conturi.

Cert este că, în același an, Grupul Școlar Petrol Teleajen se transforma în Grupul Școlar Tehnic Ludovic Mrazek - Hotărâre de Consiliu Local pentru schimbarea denumirii liceului., ca mai apoi să devină Liceul Tehnologic Ludovic Mrazek

Iar investițiile, pe bani publici au continuat, pentru că a urmat montarea geamurilor termopan, a avut loc înlocuirea instalațiilor, dar și dotarea cu mobilier a unității de învățământ.

grup-scolar.jpg

Anul acesta liceul a fost închis, pe motiv că la unitatea de învățământ era un număr insuficient de elevi. Prin urmare, încă din vara acestui an, porțile mari din tablă ale liceului au fost închise cu lanțuri...

Ce se va întâmpla cu toate clădirile renovate? Ei bine, timpul ne va dovedi dacă totul a fost un lucru premeditat și dacă nu cumva la mijloc au existat alte interese, mai presus de interesele comunității.

Dar până atunci, poate cineva va merge la fostul liceu să taie copacul care riscă să pice pe clădirea recent renovată.

20181019_152507.jpg

20181019_153244.jpg

20181019_153459.jpg

20181019_152528.jpg

20181019_152524.jpg

20181019_152804.jpg

20181019_152851.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg