fbpx

criza-financiara-ploiesti.jpg

Din start trebuie spus că bugetul Ploieștiului a fost diminuat la începutul anului, după ce sume importante din excedent au fost direcționate la bugetul de stat. În plus, Ploieștiul are o mare problemă: cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. Cel puțin așa reiese din ultima rectificare de buget. Pe ce se duc banii? Pe salarii mari, credite și subvenții cu duiumul.

Anual, municipalitatea dispune de peste patru sute de milioane de lei, sume considerate fantastice pentru localitățile sărace din Prahova. Cu toate acestea, municipalitatea ploieșteană a ajuns în situația de a nu mai putea să plătească de la o lună la alta cheltuielile legate cu serviciile publice.

Citește și: Criză fără precedent la Primăria Ploiești. Nu mai sunt bani pentru salubritate, iluminat public și deszăpezire. VIDEO

Primele probleme au apărut în condițiile în care fondurile destinate pentru reabilitarea drumurilor s-au epuizat. Apoi au început problemele legate de lipsa banilor pentru plata iluminatului public, a sumelor insuficiente pentru salubritate și pentru deszăpezire.

Contextul însă este mai amplu, iar situația trebuie bineînțeles privită în ansamblu. Anul trecut, două societăți din subordinea Consiliului Local, SGU și TCE, dar și Clubul Sportiv Municipal au fost nevoite să recurgă la eșalonări pentru plata dărilor către bugetul de stat. Pentru SGU Ploiești și pentru TCE, problemele au continuat și anul acesta. La SGU Ploiești totul a culminat cu imposibilitatea de plată a salariilor, fapt care a condus inclusiv la proteste spontane..

Citește: Greva spontană la SGU Ploiești. Oamenii nu și-au luat salariile întregi

Trecând pe lângă problemele care au apărut la cele două societăți din subordinea Consiliului Local, criza financiară de la Ploiești ar putea avea legătură și cu alte aspecte care țin de modul în care, inclusiv în mandatele trecute, o serie de investiții au fost realizate în baza unor credite.

Citește și: Prognoză sumbră cu privire la bugetul Primăriei Ploiești, SGU și TCE

Anul acesta, strict pentru rambursarea creditelor efectuate în decursul anilor a fost alocată suma de 33,5 milioane de lei. Vorbim de creditul Alpha Bank - peste 4,4 milioane de lei, creditul BCR - peste 11,4 milioane de lei, creditul BRD - peste 12,9 milioane de lei și credit CEC - peste 4,8 milioane de lei, la care se adaugă dobânziimportante.  Asta în condițiile în care municipalitatea nu a început încă să plătească creditul Exim Bank.

Trebuie spus însă că sume destul de mari sunt alocate pentru cheltuielile salariale. Strict pentru salariile din Primăria Ploiești, Centrul de Afaceri pentru Tineri și Parcul Municipiului Ploiești, de la începutul anului până în luna septembrie s-au plătit peste 17,8 milioane de lei, în condițiile în care bugetul alocat pentru acest capitol este de 25,5 milioane de lei. Iar aici vorbim de o creștere fantastică față de acum doi ani. Alte sume substanțiale, de peste 29 de milioane de lei se duc pe cheltuieli salariale la ASSC, Cantina socială, Căminul de bătrâni, Centrul de creșe și asistență socială în caz de invaliditate.

Citește și: Salariile brute din Primăria Ploiești au fost majorate. Un șef va încasa 12.787 de lei lunar

În fine, să nu uităm însă că tot din bugetul Ploieștiului sume importante de bani se duc pe asigurarea subvențiilor și gratuităților de transport și se pare că nimeni nu înțelege că aceste fonduri trebuie să fie direcționate strict pentru protecția anumitor categorii de persoane ale căror venituri nu depășesc venitul minim pe economie. Prin urmare, numai pentru gratuități sumele alocate se cifrează la peste 33,6 milioane de lei.

Citește și: Inechitate. De ce subvenții TCE pentru pensionarii cu venituri de 2.100 lei și nu pentru angajații cu venit minim pe economie?

iar toate aceste sume alocate la TCE au venit la pachet cu majorări încă de anul trecut, când prețul la abonamente s-a dublat.

Citește și: Studiu de caz! Tariful pentru transportul în comun la Ploiești ar putea să fie dublu față de București

Totul a culminat anul acesta, când tariful biletului TCE s-a majorat de la 2 lei la 2,5 lei, iar legitimația pentru o zi de călătorie a ajuns de la 4 lei la 6 lei.

Pe ce se mai duc banii din bugetul local? La acest capitol am putea menționa bugetul pentru reparații străzi care s-a dovedit insuficient, fiind de 10 milioane de lei, pe subvenția la căldură unde bugetul a fost estimat la peste 8 milioane de lei, cheltuielile din Sănătate - peste 10 milioane de lei și de la Capitolul Învățământ - de peste 25,7 milioane de lei, dar ar fi bine să nu uităm nici de bugetul pentru iluminatul ornamental și pentru artificii și pentru tot felul de spectacole și concerte.

Citește și: „Distracția” de la Ploiești: 1,7 milioane de lei pentru festivaluri, târguri, concerte și artificii

Prin urmare situația critică din punct de vedere financiar de la Ploiești are la bază mai mulți factori, care ar putea fi luați în calcul în momentul în care, anul viitor, va fi aprobat bugetul.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg