În prima decadă a lunii august, Ansamblul folcloric Chindia al Casei de cultură a sindicatelor Ploieşti (director Ioan Bălcinoiu) a participat la cea de a XXII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Folclor din Polonia, care s-a soldat cu un mare succes pentru reprezentanţii României. Dacă spectacolele susţinute în mai multe oraşe din zona de sud a ţării: Wisla, Istebna, Zywiec, Szcziec, Oswiecim, plus cel din localitatea cehă Jablonkow – aflată la graniţă cu Polonia – au fost doar pentru public, care i-a răsplătit cu aplauze îndelungi şi solicitări de bis pe instrumentiştii şi dansatorii Chindiei, cel mai important moment al Festivalului avea să fie spectacolul-concurs desfăşurat la Wisla, spectacol de gală onorat cu prezenţa de însuşi preşedintele ţării gazdă şi numeroase alte personalităţi din conducerea Poloniei, transmis în direct la televiziunea naţională şi supravegheat de zeci de SPP-işti. De aceea, ca să mă strecor în „ţarcul” rezervat presei poloneze, unde era o înghesuială de nedescris, a trebuit să apelez la diverse trucuri, în final reuşind să pătrund acolo şi să iau câteva secvenţe foto şi pe camera video.
În concurs au intrat, mai întâi, patru grupuri folclorice Polonia, urmate de cele Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Lituania, Turcia, Indonezia, Iordania, Taiwan, Columbia, România (era aproape miezul nopţii!) şi Mexic. Toate s-au străduit să ofere publicului şi juriului internaţional cele mai bune programe, potrivit regulamentului. Un regulament confuz şi modificat, din păcate, chiar pe parcursul desfăşurării Festivalului, fapt ce a făcut ca grupurile folclorice care au folosit acordeonul în orchestre, de exemplu, să fie descalificate. De aceea, misiunea juriului în acordarea Marelui Premiu a fost extrem de grea, mai ales că au existat şi contestaţii. În final însă, au fost selectate cele mai bune trei ţări: Slovacia, Chindia (din România) şi un grup folcloric polonez.
”În opinia tuturor membrilor juriului, Chindia a avut cel mai bun program coregrafic dintre cele trei grupuri, dansatorii români (maestru coregraf Constantin Dogaru -n.a.) impresionând prin acurateţe şi virtuozitate. Dar faptul că între cele două suite de dansuri, din Muntenia şi Oltenia, prezentate în concurs, orchestra şi-a prelungit prea mult prezenţa pe scenă, aproape până la limita de timp admisă, a înclinat balanţa către grupul polonez, care a avut un program compact, cu foarte multe elemente de folclor autentic. Asta e! Oricum, felicitări ploieştenilor care, astă-seară, m-au făcut să mă simt mândru că sunt român!”, mi-a mărturisit prof. clujean Ion Cocian, membru al juriului.
În decizia finală a contat, poate, şi faptul că ediţia de anul trecut a Festivalului a fost câştigată de un grup folcloric din Timişoara, ca atare gazdele neacceptând înfrângerea, doi ani consecutiv, pe teren propriu! E doar o părere…
Aşadar, dacă grupul polonez a câştigat Marele Premiu al Festivalului (oferit chiar de preşedintele ţării!), Ansamblului folcloric Chindia şi grupului din Slovacia li s-au acordat Premiul I. O performanţă excepţională a dansatorilor noştri, dacă ţinem cont de valoarea deosebit de ridicată a grupurilor folclorice prezente în concurs sau de brambureala regulamentului, cunoscut bine doar de polonezi.
Text şi foto: Ioan POPESCU
Data:
- Publicitate -
Provocarea Observatorul Prahovean
Sondaj Observatorul Prahovean
- Publicitate -
Informații utile
- Publicitate -