fbpx

 pasaport-cristina-nichitus.jpg

”Pașapoartele simple electronice vor fi valabile 10 ani” anunța, triumfalist, premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern din 22 februarie. 

Ulterior, dintr-un comunicat de presă al MAI,  am aflat că ”Executivul a adoptat un proiect de lege prin care a fost extinsă valabilitatea paşapoartelor electronice la 10 ani, comparativ cu cinci ani cât era până acum, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.

De asemenea, proiectul adoptat de Executiv prevede o valabilitate de trei ani a paşaportului simplu electronic pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani valabilitatea va fi de cinci ani.

Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activităţii serviciilor de emitere a paşapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente”.

Cei care au citit în presă sau au urmărit știrea la TV au avut parte de o surpriză neplăcută atunci când și-au depus documentele la Serviciul Județean de Pașapoarte Prahova.

Aici au aflat că termenele de valabilitate pentru paşaportul simplu electronic sunt de 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, respctiv 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Pentru paşaportul simplu temporar termenul de valabilitate este de 12 luni.

Ce nu au spus oficialii Guvernului la momentul anunțului privind prelungirea la 10 ani a valabilității pașapoartelor?

Că a fost adoptat doar un proiect privind modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. 

Care proiect trebuie adoptat de Parlament.

După Parlament legea trebuie promulgată de președintele Iohannis.

După ce trece de președinte, legea trebuie publicată în Monitorul Oficial.

După ce este publicată în Monitorul Oficial trebuie să treacă x zile, stabilite de legiuitor pentru a intra efectiv în vigoare.

V-ați prins cum e treaba?

Concluzia: Termenul de valabilitate a pașaportului rămâne cum s-a stabilit: cinci ani!

 

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg