- Publicitate -

Jucării periculoase confiscate de inspectorii OPC Prahova

Data:

Distribuie articolul:

jucariiComisarii OPC Prahova au controlat magazinele care comercializau jucării, fiind aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 97.500 lei, precum şi 10 avertismente. Deficienţe au fost constatate la  1.494 jucării, în valoare de 39.394 lei şi s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare.
Abaterile constatate au fost:
– Nu erau imprimate la loc vizibil, lizibil si durabil pe jucarie  denumirea si sediul producatorului, ale reprezentantului autorizat sau, dupa caz, ale importatorului
– Deficiente s-au intalnit in cazul jucariilor de tip animalute ciufulite, bratari ciufulite, minge ciufulita mare, omiduta ciufulita, manusi, etc., Pe eticheta produselor lipseste marcajul de coformitate, aparand in schimb mentiunea: Produs non-toxic in conformitate cu reglementarile CE ( inscris in aceasta forma si nu conform prevederilor normativelor europene si romanesti ).Marcajul de conformitate european CE care atesta conformitatea cu cerintele esentiale de securitate nu era inscris corect .
– Lipseau traducerile in limba romana  a indicatiilor de utilizare, a avertismentelor, sau nu se indica im mod corect grupa de varsta . De exemplu pe eticheta jucariilor elefantel muzical era tradus ca este nerecomandat copiilor sub 3 ani , dar pe cutie era inscriptionat „”12 m +””(12luni )
Se comercializau jucarii la care se realizase o traducere incompleta de catre importator. De exemplu la jucaria  „”Set comanda „” –  pe eticheta in limba romana nu era tradus ca produsul contine 69 piese – 6 vehicule, 7 figurine, 31 alte accesorii, si nu erau traduse  instructiunile de utilizare , iar denumirea jucariei se tradusese „” jucarie cu baterii””
– S-au depistat deficiente legate de neprezentarea dosarelor care sa contina documente ce atesta conformitatea jucariilor cu cerintele esentiale de securitate S-au solicitat aceste documente deoarece operatorii economici importau aceste jucarii din China sau le puneau pe piata si in declaratiile de conformitate prezentate se facea referire la Rapoarte de Incercari emise de catre laboratoare din China sau Hong Kong pentru care nu s-a putut face dovada notificariilor ca unitati recunoscute in U.E. (Kwun Tong din Hong Kong, Ytii Yangzhou din China, etc.). Operatorii economici fie nu au putut prezenta documentele mentionate mai sus, fie le-au prezentat netraduse in limba romana.
–  In cazul unor jucarii din plus, certificarea calitatii se realiza incorect-  in baza art. 5 din H.G. 1022/2002 (unde certificarea se realizaza pentru produse reconditionate, refolosite) jucariile fiind noi
– In raionul de jucarii la un magazin s-a identificat expus la vanzare produsul SPRAY PARTY FIRE COLOR la care pe langa neafisarea compozitiei se mai inscria drept mod de utilizare : „PULVERIZATI DE LA O DISTANTA DE 3 ANI (!!).”
– Neafisarea la loc vizibil a unei plachete cu numarul de telefon TELCONS (telefonul consumatorului – apel gratuit) 0800 080 999, precum si : adresa, numarul de telefon, numarul de fax,  adresa de e-mail – ale CJPC ului, site-ul ANPC
– Neafisarea la loc vizibil a orarului de functionare.
– Neafisarea  preturilor de vanzare la loc vizibil, lizibil  si intr-o forma neechivoca.
Sfaturi pentru cosumatori
sa achizitionati jucarii numai care au elemente de informare in limba romana ;

  • sa verifice ca pe jucarie sa se informeze asupra instructiunilor de utilizare , a avertismentelor pentru utilizatorii si supraveghetorii acestora, in mod complet si eficient asupra pericolelor inerente in timpul folosirii jucariei si a modului de evitare a acestora –  aplicate / marcate pe jucarie sau in cazul jucariilor mici tiparite pe o foaie volanta care insoteste jucaria.
  • sa alegeti jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale; jucariile care nu sunt destinate unui grup de varsta pot sa raneasca; nu cumparati jucarii cu parti moi detasabile pentru copiii sub 3 ani deoarece acestia mau tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici; asigurati-va ca urmati recomandarile referitoare la varsta – in special simbolul de interzicere care vizeaza copii intre 0 si 3 ani sui cuvintele „ Nu este recomandat copiilor sub 36 luni” insotite de indicarea pericolului
  • cumparati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care veti avea nevoie in cazul unei eventuale reclamatii;
  • verificati existenta marcajului CE care conduce la supozitia ca produsul este sigur, conform legislatiei in vigoare si existenta denumirii si a coordonatelor sediului producatorului, importatorului sau reprezentantului autorizat. Desi marcajul CE nu are rolul de a oferi sfaturi consumatorului, el reprezinta un angajament din partea fabricantului ca acestea sunt conforme cu toate normele UE privind siguranta, care sunt printre cele mai stricte din lume.
  • evitati achizitionarea jucariilor care au muchii taioase, piese usor detasabile (de dimensiuni mici – care pot fi inghitite sau din materiale textile/par – ce pot produce sufocare);
  • nu achizitionati jucarii care contin elemente detasabile (magneti permanenti) sau sunt constituite numai din magneti permanenti ce ar putea fi inghititi etc;
  • la jucariile alimentate electric: daca sunt bransate direct la retea, verificati starea cablului si prizelor; daca jucaria utilizeaza un transformator/redresor, verificati ca acesta sa furnizeze o tensiune mai mica de 24 V; este indicat ca parintii sa supravegheze copiii atunci cand se face alimentarea jucariei.
  • Dupa ce ati cumparat o jucarie urmati cu atentie instructiunile pebntru asamblare si utilzarea sa corecta; supravegheati copii atunci cand se joaca- asigurati-va ca toate jucariile sunt utilizate cum se cuvine
  • Semnalati intodeauna orice problema de siguranta legata de o jucarie producatorului sau vanzatorului cu amanuntul de la care ati cumparat-o.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Om de afaceri, filmat cum închide robinetul de apă pentru irigațiile din Prahova. Acuzații grave la adresa ANIF

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini privind starea...

Cum și-a bătut joc administrația Volosevici de fondurile europene. Două proiecte majore, ”reevaluate” pe banii noștri

Din cauza incompetenței actualei administrații, Ploieștiul a pierdut o oportunitate unică de a se dezvolta cu ajutorul Uniunii Europene.

Conducerea Poliției Prahova a fost schimbată. Cine este noul șef al IPJ

Începând de luni, 15 iulie 2024, Inspectoratul de Polției...

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

FC Petrolul – Gloria Buzău, în prima etapă din Superligă

Partida are loc pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. Este debutul lui Mehmet Topal pe banca prahovenilor

Trei turiști blocați pe Valea lui Zangur, recuperați de către salvamontiștii prahoveni

Turiștii au rămas blocați pe traseu și au avut nevoie de intervenția salvatorilor montani

Canicula influențează șoferii. Medic ploieștean: „Nervozitatea apare pentru că încetinește buna funcționare a creierului”

Canicula din aceste zile influenţează inclusiv comportamentul şoferilor şi pe cel al pietonilor

Volosevici și finalizarea. Pe 15 mai ne anunța că ”Bulevardul Castanilor este gata!” Pe 15 iulie reîncepe șantierul

”Proiect Volosevici: În timp ce unii doar vorbesc, eu FINALIZEZ proiecte importante pentru orașul Ploiești!”
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

FC Petrolul – Gloria Buzău, în prima etapă din Superligă

Partida are loc pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. Este debutul lui Mehmet Topal pe banca prahovenilor

Trei turiști blocați pe Valea lui Zangur, recuperați de către salvamontiștii prahoveni

Turiștii au rămas blocați pe traseu și au avut nevoie de intervenția salvatorilor montani

Canicula influențează șoferii. Medic ploieștean: „Nervozitatea apare pentru că încetinește buna funcționare a creierului”

Canicula din aceste zile influenţează inclusiv comportamentul şoferilor şi pe cel al pietonilor

Volosevici și finalizarea. Pe 15 mai ne anunța că ”Bulevardul Castanilor este gata!” Pe 15 iulie reîncepe șantierul

”Proiect Volosevici: În timp ce unii doar vorbesc, eu FINALIZEZ proiecte importante pentru orașul Ploiești!”
- Publicitate -