liviu-pop-genunche-bani-profesori-teisani.jpg

În ciuda semnalelor din teritoriu că zeci de profesori din Prahova nu și-au primit salariile, ministrul Educației a susținut contrariul.

Ministrul Liviu Pop a avut declarații contradictorii cu privire la plata salariilor cadrelor didactice. Inițial, ministrul Liviu Pop a susținut că va exista o nouă rectificare de buget pentru plata salariilor.

Apoi, ministrul a declarat că la ora actuală nu există cadre didactice care nu și-au primit banii, iar în final a declarat că acolo unde nu s-au dat salariile vina aparține Consiliilor Locale care nu au făcut rectificări de buget.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Toți profesorii din România își vor primi salariile sau și-au primit salariile și toți profesorii din România își vor primi peste 90% dintre sentințe... Sentințe care nu erau prinse în buget la începutul anului. Am făcut rectificare de buget. Inclusiv săptămâna viitoare, printr-o hotărâre de Guvern, vom da din fondul de rezervă al Ministerului Educației Naționale și din economiile pe care le-au realizat anumite inspectorate școlare vom redirecționa toți banii către plata sentințelor judecătorești. Vor fi județe în care aceste sentințe se vor achita 100%, dar vor fi județe în care se vor achita în jur de 90%, în funcție de cum și-au programat bugetul. Dar, toți profesorii vor lua, pe lângă drepturile salariale, aproape integral și sentințele judecătorești”, a susținut ministrul Educației, precizând că „în Ordonanța de Urgență aprobată ieri, după discuțiile pe care le-am avut cu premierul României și, evident, cu președintele partidului, pentru că, prin Programul de Guvernare am asigurat România că respectăm anumite lucruri, una dintre modificările de ieri s-a produs și pe circuitul banilor. Tocmai pentru că sunt anumite consilii locale care întârzie rectificarea bugetară sau, atunci când sunt alegeri, nu constituie consiliul local și blochează salariile, într-un mod sau nu intenționat, începând cu 1 ianuarie 2018, circuitul banilor pentru plata profesorilor, repet pentru plata profesorilor, va fi minister, inspectorat - școală. Și-atunci nu vom avea aceste blocaje datorate rectificării bugetare pe care un anumit consiliu local nu a făcut-o”.

„E posibil ca anumite consilii locale să amâne cu o săptămână repartiția fondurilor pentru a face o singură ședință de Consiliu Local. Dar a spune astăzi că cineva nu și-a luat salariile este un lucru fals, iar dacă nu s-au luat salarii vina este 100% a consiliului local”, a precizat ministrul Educației. 

Ministrul Educației a anunțat că, de anul viitor, circuitul banilor pentru salariile cadrelor didactice va fi cu totul altul. Astfel, banii de la bugetul de stat vor fi repartizați pentru plata salariilor prin inspectoratele școlare. În sarcina Consiliilor Locale va fi alocarea banilor pentru achiziționarea de materiale.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

h-p-970x250.png