seria 7.jpg

Niciodată nu vei afla cu exactitate ce cumperi de pe piața mașinilor second hand. Bucuria multora de a avea o ”jucărie nouă”, îi determină să se grăbească, fără să analizeze serios cu ce se pricopsesc.

Nu putem să o numim chiar țeapă, pentru că cei care achiziționează mașini second, știu din start că nu se așteaptă la ceea ce oferă un vehicul nou. De aici și diferența de preț.

6% dintre maşinile aflate la vânzare şi verificate online sunt foste daune totale, potrivit datelor publicate joi de platforma InspectorAuto.ro.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Situația merită însă detaliată pentru că, în unele cazuri, dauna totală nu înseamnă că autovehiculul a fost complet distrus, eventual atât de grav avariat, încât să nu poată fi făcut. Ce înseamnă concret această situație? Dacă autoturismul a suferit avarii fără ca șasiul să fie afectat, în general structura de rezistență nefiind afectată, la constatarea daunei, inspectorul va face o listă a tuturor părților, să le spunem mai ”șifonate”. Apoi va calcula, la prețul de origine (nu la variantele aftermarket, mai ieftine) valoarea pieselor de schimb. La acestea va adăuga și manopera, rezultând valoarea de despăgubire. Uneori aceasta depășește chiar valoarea de catalog a mașinii, dar nu și prețul real al acesteia.

În cazul descris anterior, păgubitul poate încasa suma pentru daună, urmând să își repare mașina în regie proprie. Spre exemplu, poate cumpăra aripile exterioare, farurile, stopurile, sau alte elemente de caroserie, de pe piața second, la prețuri sensibil mai mici. Repet, este un exemplu punctual, pe situația în care mașina nu a suferit avarii pe structura de rezistență, deși estetic pare să arate destul de rău. 

S-au văzut însă și cazuri în care s-au tăiat două caroserii autovehicule avariate, apoi s-au sudat, rezultând o mașină ”impecabilă”. Acestea sunt adevăratele pericole publice, pe care recomandăm să le evitați.

Dacă totuși vă încântă prețul, puteți condiționa cumpărarea mașinii, de verificarea la un service, acolo unde un specialist va observa imediat dacă mașina reparată a suferit avarii majore, sau doar unele care au putut fi remediate fără a periclita siguranța cumpărătorului și a celor pe care urează să îi întâlnească în trafic. 

Achiziția unei mașini second hand va rămâne mereu o loterie. Asta nu însemnă că nu poteți să depuneți maximum de efort posibil pentru a verifica ceea ce cumpărați. În fond sunt banii dumneavoastră, dar mai important decât atât chiar viețile oamenilor. 

seria 7.jpg

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Eveniment
  • Miercuri, 12 Decembrie 2018
  • De Claudiu Vasilescu

Ai parcat pe dos? Ești ”BOSS”

Să nu cumva să îți pericliteze cineva integritatea SUV-ului de la BMW, pentru că el reprezintă cartea ta de vizită. E tot ceea ce ai, este ceea ce reprezinți, te definește. ”Ești tare, BOSS!” Îi...