perchezitii-camatari-ph.png

În urma perchezițiilor efectuate ieri de procurorii DIICOT în mai multe județe, inclusiv în Prahova, la membri unui clan de cămătari, au fost descoperite importante sume de bani în valută și monedă națională, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracțională, precum și documente și înscrisuri cu valoare probantă în cauză.

Comunicatul DIICOT:

La data de 12.10.2017 procurorii DIICOT-Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Ilfov au efectuat un număr de 29 de epercheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucuresţti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din 29 de suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, camătă, deturnarea licitaţiilor publice, abuz în serviciu, spălare de bani, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014, liderul, persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăți comerciale (n.r. Ștefan Petre, zis Fane) a constituit alături de alţi doi făptuitori un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de camătă, respectiv oferirea cu împrumut a unor sume de bani, cu dobândă către terțe persoane aflate de regulă într-un impas financiar de moment. Ulterior, pentru a-și asigura veniturile, dar și pentru a aveo pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanție imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.

Această opțiune a grupului infracțional organizat a venit și ca o consecință a preluării incriminării infracțiunii de camătă precum și a destructurării unor grupări infracționale organizate de notorietate. Astfel, atât pentru a-și asigura veniturile, precum și pentru a îngreuna o eventuală activitate de cercetare penală, respectiv dovedirea infracțiunii de camătă, persoanele care activau pe această plajă de infracțiuni, au ales să „mascheze” activitatea de cămătărie în încheierea unor acte notariale de împrumut în care debitorii, având în vedere nevoia stringentă de sume de bani erau convinși să semneze acte notariale în care erau stipulate ca sume acordate cu împrumut de creditori sume mult mai mari decât cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită (obiect material al infracțiunii de camătă).

Ulterior, membrii inițiali ai grupului infacțional, au identificat în afară de perceperea dobânzii mascate, o altă metodă de a realiza profituri, de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor, chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente ci acela de a obţine proprietatea . Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea în circuitul infracțional a unui nou membru, care să aibă atribuțiile necesare realizării acelui scop, respectiv a unui executor judecătoresc, persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanție imobiliară.

Astfel, se poate observa o ascensiune fulminantă a executorului judecătoresc în cadrul grupului infracțional organizat, după momentul aderării sale, acesta ajungând în eșalonul decizional , erijându-si, în unele cazuri, chiar rol de coordonator, având ultimul cuvânt în ceea ce privește oportunitatea sau necesitatea unor acțiuni sau inacțiuni menite să apere interesele grupului infracțional organizat. Prin cunoștințele sale juridice și calitatea sa de executor judecătoresc a „condus” gruparea infracțională organizată la un alt nivel de realizare a câștigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată (de cele mai multe ori mai mici decât suma împrumutată efectiv), la câștiguri însemnate (obținerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitație publică, deturnarea acestor licitații publice și adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparținând debitorilor la prețuri de cel mult 30% din valoarea de piață.

Având în vedere cercul relațional pe care executorul judecătoresc l-a dezvoltat în exercitarea profesiei, în vederea realizării scopului infracțional al grupului, acesta a cooptat cu ușurință alți membri. Astfel, a aderat la gruparea infracțională organizată și o altă persoană, executor judecătoresc în cadrul aceluiași birou de executori judecătorești, precum și personal angajat din cadrul acestui birou.

Totodată, pentru ca cercul infracțional să fie complet a mai fost determinat să adere la grupul infracțional organizat și un avocat, care avea rolul de întocmire a actelor ce urmează să fie încheiate cu debitorii și reprezentarea juridică în fața instanțelor de judecată în vederea obținerii încuviințărilor de executare silită, precum și o altă persoană, angajată a unui birou notarial, care avea rolul de a perfecta actele notariale încheiate între creditori și debitori, care stau la baza dosarelor de executare silită.

Astfel, în perioada 2014 – 2016 membrii grupului infracţional au acordat în mai multe rânduri împrumuturi bănești mai multor persoane, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare(procente din sumele împrumutate) și primind de la debitori drept garanție autoturisme de lux sau imobile.

Alături de infracțiunea de camătă, principala infracțiune care a intrat în scopul grupului infracțional organizat, după rafinarea mecanismelor ilicite de realizare rapidă de venituri însemnate, a fost cea de înşelăciune.

Astfel, membrii grupului infracţional organizat, în exercitarea îndeletnicirii lor obişnuite de a obţine venituri prin acordarea de împrumuturi cu dobândă, au pus la punct un întreg sistem de operaţiuni având o aparenţă de legalitate, menite să scadă vigilenţa debitorilor cu privire la scopul real urmărit în activitatea lor.

Toate operaţiunile efectuate au fost de natură să inducă în eroare debitorii prin invocarea pretinsului interes al membrilor grupului de a crea o aparenţă de legalitate a activităţii de acordare a împrumutului cu dobândă. Prin încheierea în acest sens a unui contract autentificat de un notar public, aceștia își atingeau scopul scopul real al activităţii lor care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă ulterior la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat în acest sens al executorilor judecătoreşti susţinut de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice , trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului care s-a erijat într-un veritabil “consigliere” prin furnizarea de sfaturi şi soluţii juridice aparent legale, menite să sprijine realizarea scopurilor ilicite ale grupului infracţional organizat.

În sprijinul înscrierii în tiparul normei de incriminare a infracţiunii de înşelăciune a acţiunilor concertate desfăşurate de membrii grupului infracţional organizat este şi modul în care “creditorii” şi executorii judecătorești înţeleg să treacă la urmărirea bunurilor debitorilor, neexistând nicio diligenţă din partea acestora în scopul identificării altor venituri ale debitorilor sau al urmăririi unor bunuri mobile proprietatea debitorilor.

De asemenea, s-a reţinut că, după adjudecarea unor imobile prin persoane interpuse participante la licitațiile publice organizate în cadrul unor dosare de executare silită, bunurile fiind obţinute prin săvârşirea de infracţiuni , membrii fondatori ai grupului infracţional organizat, beneficiind de ajutorul aderenţilor şi sprijinitorilor acestui grup, toti acţionând în deplină cunoştinţă de cauză, au revândut aceste imobile la prețuri mult mai mari față de prețul de achiziție, obținând astfel venituri însemnate pe care le-a reintrodus în circuitul civil prin acordarea de noi împrumuturi unor terțe persoane, prin încheierea unor contracte de împrumut cu sau fără garanție imobiliară, cu termene de scadenţă foarte scurte de maximum 1 lună, ce au constituit ulterior temei al unor dosare de executare silită, unele dintre imobilele deținute aflându-se încă în proprietatea în fapt și nu în drept a membrilor grupului infracţional.

Până în prezent, la percheziții au fost descoperite importante sume de bani în valută și monedă națională, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracțională, precum și documente și înscrisuri cu valoare probantă în cauză.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 37 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T. şi Direcția Operațiuni Speciale.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Eveniment
  • Joi, 20 Septembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Depozit ilegal de petarde descoperit la Ploiești

Polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat ieri pe raza municipiului Ploiești, în scopul descoperirii şi combaterii faptelor de natură penală privind...

Eveniment
  • Joi, 20 Septembrie 2018
  • De Ștefan Vlăsceanu

Incendiu la o casă din Stoenești - FOTO

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu joi după amiază la izbucnit o casă din satul Stoenești, comuna Ariceștii Rahtivani. La fața locului au fost trimise...