atentionare-anm-cod-galben-de-instabilitate-atmosferica.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică ce va intra în vigoare de la orele 13.00 și va ține până diseară, la orele 20.00. Avertizarea vizează și județul Prahova și poate fi citită integral mai jos. 

 

COD GALBEN  INSTABILITATE ATMOSFERICĂ 

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată; 

Interval de valabilitate: 7 august, ora 13 – 7 august ora 20 

 

Zone afectate: regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice și zonele de munte

În cursul zilei de luni (7 august), îndeosebi în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi în cursul serii și în regiunile sudice, dar pe arii mai restrânse.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

 

VAL DE CĂLDURĂ

Fenomene vizate:  val de căldură, disconfort termic deosebit de accentuat; 

Interval de valabilitate: 7 august

 

Zone afectate: Oltenia, Muntenia, Dobrogea

COD PORTOCALIU

Luni (7 august), valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82...84 de unități.

COD GALBEN

În nordul Olteniei, Munteniei și al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

 

avertizare1.png

MESAJ 2

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN INSTABILITATE ATMOSFERICĂ

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată;

Interval de valabilitate: 7 august, ora 20 – 8 august ora 8

 Zone afectate: conform textului și hărții

În sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Orientali și Meridionali, și în jumătatea nordică a Munteniei și Olteniei, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.

În Dobrogea, sudul Olteniei și al Munteniei, astfel de fenomene se vor semnala pe spații restrânse, iar temperaturile minime nu vor coborî sub 20...22 de grade.

avertizare2.png

MESAJ 3

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Fenomene vizate: disconfort termic; 

Interval de valabilitate: 8 august

Zone afectate: conform textului

În după-amiaza zilei de marţi (8 august), local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. În sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat.

NOTĂ: Începând de miercuri (9 august), treptat valul de căldură se va extinde și se va intensifica.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.