arsita.jpg

Meteorologii au emis cod rosu, din cauza caniculei, în mai multe judeţe, unde se vor înregistra temperaturi între 39 si 42 de grade Celsius. Prahova intră sub cod portocaliu.

 

Timp de două zile, vineri şi sâmbătă, Prahova intră sub atenţionare de cod portocaliu, ca urmare a unui nou val de căldură Potrivit ANM, temperaturile pot ajunge, în Prahova, la 39 de grade Celsius. Disconfortul va fi maxim. În mai multe judeţe, meteorologii au emis cod roşu de caniculă. Instituţia Prefectului va solicita asigurarea permanenţei la primăriile din Prahova ca urmare a codului portocaliu.

Administrația Națională de Meteorologie COD : ROSU avertizare detaliată
Ziua/luna/anul: 03-08-2017 Ora : 12:00 Nr. mesajului:
Intervalul : 4 și 5 august
Zonele afectate : conform textului şi hărţii
Fenomene : val de căldură, temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat;
Mesaj :AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD ROȘU

Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

 

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

COD PORTOCALIU

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

 

Notă: Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj