Aşa cum deja aţi aflat, Apa Nova Ploieşti a făcut profit în anul de criză 2009. Aşa cum deja aţi aflat, profitul a fost generat de doi factori: scăderea consumului!!! şi majorarea tarifelor către populaţie şi agenţi economici. Aşa cum aţi aflat deja, profitul net acumulat în ultimii ani de societatea ploieşteană depăşeşte 10 milioane de euro. Iată însă ceva ce n-aţi aflat deja: în doar patru ani preţul mediu pe care ploieşteanul îl plăteşte pentru a se branşa la reţeaua de apă gestionată de Apa Nova Ploieşti s-a dublat.
Ooo, ce vremuri…
Conform documentelor oficiale ale companiei, în intervalul 2005 – 2009 una dintre principalele preocupări ale Apa Nova Ploieşti a fost majorarea tarifelor. Această politică este asumată oficial şi prin documentele puse de companie la dispoziţia Consiliului Local Ploieşti la sfârşitul lunii martie 2011. Aşadar toate acestea fiind precizate, haideţi să facem un salt înapoi în timp, în fericitul an de graţie 2005. Atunci, dacă ai fi avut fericita inspiraţie să te racordezi la reţeaua de apă potabilă a Ploieştiului ai fi plătit în medie un preţ de fix 1.500 de lei. Indiferent cât de mare vi se poare suma, vă comunicăm încă de pe acum că ea este mică prin comparaţie cu ceea ce urmează în 2006 – preţ mediu racord 2.259 lei sau în 2007 – preţ mediu racord 2.506 lei.
Scad preţurile, se dublează tarifele de branşare, se face profit
Ajungem la fantasticul an de criză 2009, an în care Apa Nova Ploieşti a înregistrat un profit net de 13.056.861 lei, adică 3.081.411 euro. Reţineţi fraţi ploieşteni – consumatori captivi ai multinaţionalei că vorbim despre profituri nete în anul de maxim al crizei economice mondiale şi istorice.
După cum ştiţi bine aceste profituri au fost justificate de executivii companiei prin “o creştere a tarifelor cu 9,7% la apă potabilă şi 9,4% la canalizare faţă de anul 2008”. Ce au omis ei să adauge ar fi, în opinia noastră, creşterea de-a dreptul obraznică, nesimţită şi nejustificată a preţurilor branşamentelor la reţeaua de apă. Dacă, aşa cum am spus mai sus, în 2005 plăteai în medie pentru o racordare suma de 1.500 de lei, în 2009 pentru aceeaşi operaţiune eşti obligat să plăteşti 3.524 lei. Adică de 2,35 ori mai mult. Tot în opinia noastră de nespecialişti, această creştere nesimţită, obraznică şi neruşinată nu poate avea nici o explicaţie/fundamentare economică în contextul în care, aşa cum ştiţi, în 2009 piaţa construcţiilor şi a materialelor de construcţii a căzut dramatic, în unele cazuri preţurile scăzând cu peste 50% faţă de anii anteriori. Aaaa, singura explicaţie logică este aceea că Apei Nova Ploieşti îi convine să aibă mai puţini abonaţi pentru că doar aşa îşi poate optimiza profitul. Despre asta şi multe altele vom vorbi în viitorul apropiat.