Cercetările efectuatre de Inspectoratul de Stat în Construcţii la Parcul Bucov, în urma evadării jaguarului, arată că lucrările la adăpost au fost prost executate. Nici măcar nu a fost respectată documentaţia tehnică pentru împrejmuirea adăpostului. Toate acestea ne fac să ne întrebăm de ce reprezentanţii administraţiei au semnat pentru aceste lucrări şi au acceptat să plătească pentru ele vreo 500.000 de lei.
La o săptămână după ce jaguarul de la Zoo Bucov a scăpat liber pe aleile parcului, am intrat în posesia raportului întocmit de către Inspectoratul Judeţean în Costrucţii. Acest document arată că lucrările la adăpostul felinei, recepţionate în decembrie 2009, au fost prost executate. Potrivit procesului-verbal de constatare, documentaţia tehnică pentru împrejmuire nu a fost respectată, iar montajul confecţiei metalice prezintă abateri de la normele aflate în vigoare. De asemenea, documentele de atestare a conformităţii pentru geam şi tâmplărie sunt incomplete. „Confecţia metalică prezintă abateri de la montaj peste cele admise de normele tehnice în vigoare (a se vedea distanţa de aproximativ 2 cm dintre panoul de tâmplărie cu geam nr. 2 – din dreapta celui prăbuşit – şi panoul metalic montat deasupra acestuia)”, este doar una din constatări. De asemenea, inspectorul venit în cantrol a mai scris în raport şi faptul că la recepţia finală a lucrărilor nu a fost invitat niciun reprezentant al Inspectoratului în Construcţii, aşa cum prevedea Hotărârea de Guvern 273 din 1994. Au fost probleme nu doar la partea de execuţie, ci şi la proiectare. „Documentaţia tehnică prezentată, aferentă împrejmuirii, care cuprinde şi panourile de tâmplărie cu geam, este incompletă şi nu este verificată de verificator de proiecte atestat”, se mai arată în document. În aceste condiţii, ne întrebăm cum de lucrările au fost recepţionate şi plătite.
Cum aţi făcut recepţia?
Ca o dovadă suplimentară a calităţii scăzute a acestor lucrări, directorul Administraţiei Parcului Memorial „Constantin Stere” Bucov, Cătălin Vlad, ne-a povestit că ieri a dislocat cu piciorul un al doilea panou, în timp ce testa rezistenţa lucrării, în prezenţa echipei de experţi convocate de Primărie. „Una din dispoziţiile date în acel proces-verbal a fost să găsim un expert pentru adăpost. Prin dispoziţie a primarului, am solicitat expertizarea tuturor adăposturilor şi chiar acum sunt pe teren cu experţii”, ne-a povestit Cătălin Vlad, adăugând că „astăzi (n.r. ieri), am dat câteva picioare şi a mai căzut o baghetă de aluminiu. M-am consultat cu mai mulţi fabricanţi de tâmplărie şi mi-au explicat, că la profilul de aluminiu, dacă o baghetă a cedat, celelalte sunt şubrezite, spre deosebire de PVC. Tot de o baghetă metalică a fost cauzat şi incidentul de săptămâna trecută. Cât timp are loc expertiza la împrejmuirea perimetrului, jaguarul este în siguranţă în interiorul adăpostului său”.
Reacţii
Întrebat de jurnalişti, miercuri, ce măsuri va lua, primarul Ploieştiului a anunţat că Grădina Zologică va rămâne închisă până când va fi „mie în sută sigur că nu vor mai exista asmenea riscuri”. Andrei Volosevici a spus că licitaţia pentru această lucrare s-a desfăşurat în 2007, înainte de mandatul său, iar execuţia a fost monitorizată de fostul viceprimar al municipiului, social-democrata Carmen Dumitru. Reacţia acesteia nu a întârziat, Carmen Dumitru amintind că, în momentul mult contestatei recepţii, ea fusese deja înlăturată din funcţie. „Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în mai 2009, licitaţiile privind desemnarea constructorului şi a dirigintelui de şantier fiind desfăşurate anterior mandatului meu de viceprimar. Recepţia finală a fost în 8 decembrie 2009 când, de mai bine de două luni, nu mai eram în funcţie. Lucrările au fost atent urmărite de către consilierul personal al primarului, Vlad Cătălin, care din aprilie 2009 se instalase la Parcul Bucov. Mă surprind afirmaţiile domnului primar, ţinând cont că rezultatele controlului arată cu totul alţi vinovaţi”, ne-a declarat fostul viceprimar al municipiului Ploieşti.
Vinovaţii
Conform constatărilor făcute de inspectorul IJC, la răspundere vor fi traşi proiectantul, antreprenorul general, subantreprenorul şi dirigintele de şantier, sancţionaţi conform Legii 10/1995. Prin procesul-verbal s-au dispus realizarea lucrării de împrejmuire în conformitate cu normele şi obţinerea unei expertize tehnice din partea unui evaluator autorizat, până la data de 31 martie, de unde să rezulte că împrejmuirea prezintă siguranţă în exploatare.
Sursa: telegrafuldeprahova.ro
Citiţi AICI cum a evadat jaguarul de la Zoo Bucov şi AICI cum a fost prins înainte să facă vreo victimă.
Cum ți se pare subiectul?