Norul de particule radioactive format în urma accidentului nuclear de la Fukushima ajunge în România, fiind depistat, deja, deasupra Franţei. Experţii şi oficialii români dau asigurări că nu există riscuri de contaminare radioactivă pentru populaţie, dar românii cumpără susţinut iodură de potasiu din farmacii, în timp ce Ministerul Sănătăţii avertizează că există risc de intoxicaţie, în lipsa recomandărilor medicale.
Ionel Bucur, directorul CNE Cernavodă susţine că, în momentul în care norul radioactiv va ajunge deasupra României se va fi înălţat mult prea mult pentru ca particulele radioactive să ajungă pe pământ în formă concentrată, periculoasă: Norul urcă continuu şi va ieşi din atmosferă, până ce va ajunge în dreptul nostru, a spus Bucur. Acesta a precizat că, între elementele radioactive din norul de la Fukushima cel mai periculos este Cesiul, care are o perioadă lungă de înjumătăţire (rămâne radioactiv multă vreme, spre deosebire de Iodul 131, care îşi pierde radioactivitatea după 8 zile).
Nu există absolut niciun pericol radioactiv pentru populaţie, a dat asigurări şi Lucian Biro, expert în securitate nucleară, citat de Ziare.com.
Un alt expert, Ionel Purincă, este mai rezervat, vorbind de riscuri neglijabile.
Goana după iodură
În pofida acestor asigurări, farmaciile au epuizat stocurile de iodură de potasiu. Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putem lua aceste pastile, pentru că ne-ar creşte vânzările, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Există iodură de potasiu numai la Cernavodă, a declarat, pentru MEDIAFAX, un farmacist, angajat al lanţului Sensiblu.
Nu avem iodid (iodură de potasiu – n.r.). Oamenii cer. Degeaba. Depozitele sunt goale. Am făcut din nou cerere, a spus o altă farmacistă, angajată a lanţului Catena.
Farmaciştii spun că oamenii nu ştiu cum să folosească aceste pastile şi nici care sunt efectele adverse, dar preferă să îşi facă stocuri preventive de iodură.
Ministerul Sănătăţii anunţa săptămâna trecută că va analiza oportunitatea unui import de iodură de potasiu şi că acest produs poate fi găsit numai în zone centralei de la Cernavodă şi la Prefectura din oraş.
Ministerul subliniază că România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia şi avertizează că administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv. În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a atras atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.
Specialiştii în sănătate publică au susţinut că pentru cea mai mare parte a persoanelor administrarea iodurii de potasiu din circuitul farmaceutic este inutilă, deoarece pastilele respective nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană. Dimpotrivă, consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţii voluntare cu iod.
Radioactivitatea la Fukushima
Iodul radioactiv este unul dintre produsele secundare ale reacţiei chimice a uraniului care are loc la centrala Fukushima I. În condiţiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodid de potasiu, ce conţine iod stabil şi apără glanda tiroidă.
Guvernul japonez distribuie în prezent iodid de potasiu populaţiei din apropiere de reactoare şi a interzis vânzarea laptelui şi a două sortimente de legume verzi, considerate surse de contaminare. Niveluri anormal de ridicate de substanţe radioactive au fost detectate în apa de mare, în apropiere de centrala nucleară Fukushima. Nivelul de iod 131 şi de cesiu 134 erau de 126,7 şi, respectiv, de 24,8 ori mai mari decât normele fixate de Guvernul japonez. Nivelul de cesiu 137 era de 16,5 ori mai mare decât cel normal, în timp ce nivelul de cobalt 58 era inferior celui normal. Un oficial de la Tepco (operatorul centralei) a dat asigurări că aceste niveluri de radioactivitate nu constituie o ameninţare pentru sănătatea omului.
Emisiile radioactive de la centrala nucleară avariată Fukushima sunt importante şi reprezintă o sursă de contaminare locală pe care Japonia va trebui să o trateze timp de zeci şi zeci de ani, a avertizat, luni, Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară franceză (ASN), citată de AFP sursa:gandul.info
- Publicitate -
Norul radioactiv din Japonia ajunge în România! / Farmaciile, golite de iodura
Sondaj Observatorul Prahovean
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.
Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -