front badilaj

Cristian Bădilă alături de sora sa, Mihaela Ioana Mocanu, vor organiza în prima săptămână după Paște o expoziție de artă naivă la teatrul Toma Caragiu din Ploiești. 

 

Expoziția se va deschide vineri, 21 aprilie, iar cei prezenți vor putea timp de două săptămâni să admire și să achiziționeze tablouri premiate la concursuri naționale și internaționale.

Mihaela Mocanu și Cristian Bădilă au surprins în lucrările lor atât atmosfera urbei lui Caragiale cu rafinării fumegânde cât și viața secolului XXI, totul trecut prin filtrul artistului naiv, așternând pe pânză tot ce au mai frumos în interior ca o reacție la echilibrarea realității.

Arta naivă o sărbătoare a sufletului

 

Înainte de a fi un curent artistic, destul de controversat, el fiind succesiv comparat, asemuit și uneori confundat cu arta copiilor, arta primitivă, arta psihopatică, cu arta populară sau cu cea a amatorilor, arta naivă este în mod fundamental, poate mai mult decât alte ipostaze ale artei plastice, o stare de spirit.

Ea se confundă cu artistul, împrumutând de la acesta ochii sufletului prin care privește lumea, și tocmai din acest motiv arta naivă se lasă cu greu conceptualizată, categorisită și tipologizată. În mod bizar și natural în același timp, ea s-a născut tocmai ca reacție la aceste trei instrumente raționale cu care explorăm și evaluăm lumea din jurul nostru.

Ca și artă primitivă, arta naivă este interesată mai degrabă de individ în raport cu mediul, însă se diferențiază de aceasta prin conștientizarea individualității

 

Creația artistului naiv pornește ca o reacție la ostilitate, însă este vorba de ostilitatea mediului exterior. În fața realității exterioare el recreează lumea, folosind energia frumosului, a naturii, bucuriei, a seninătății, pulsiunea vieții. El așterne pe pânză ceea ce are el mai frumos în interior, ca dintr-o reacție de echilibrare a realității.

Artistul naiv demonstrează în creațiile lui o percepție deformată asupra lumii, supradimensionează și insistă asupra lucrurilor pe care le investește cel mai mult afectiv.

Lucrări Mihaela Mocanu

 

mihaela mocanu pictor naiv3

mihaela mocanu pictor naiv3mihaela-art.jpg

mihaela mocanu pictor naiv3

Lucrări Cristian Bădilă

Povestea senseiului Cristian Bădilă, maestrul picturii naive urbane din Ploiești

cristi badila pictura naiva5

cristi badila pictura naiva5

cristi badila pictura naiva5

cristi badila pictura naiva5

cristi-badila-pictura-naiva5.jpg