Cutremurul din 1977 a durat 56 de secunde, a curmat peste 1.500 de vieţi şi a transformat în ruine mii de clădiri în toată ţara şi a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Richter. Pe interent au fost postate, de-a lungul timpului, mai multe povestiri ale martorilor oculari din Ploieşti de la cutremurul din 4 martie 1977. Iată două dintre cele mai importante mărturii:
Cele mai afectate clădiri, unele dintre ele s-au şi prăbuşit, au fost cele situate în cartierul Nord, între 1963 şi 1964, construite fără a se fi luat măsuri antiseismice deşi se aflau într-o zonă cu grad de intensitate seismică 8 (conform hârtilor din acea perioadă). În urma cutremurului, la clădirile vechi, precum fosta primărie, Palatul Culturii (fostul tribunal), poşta veche, s-au constatat fisuri şi dizlocări la majoritatea pereţilor. La Halele Centrale, având schelet de beton, a fost afectată zidăria turnului cu ceas. Şi bisericile au fost grav avariate, turla bisericii Sfântul Vasile prăbuşindu-se.
Un fost student de atunci a povestit experienţa petrecută în incinta Palatului Culturii: „În seara de 4 martie 1977, în sala de spectacole a Palatului Culturii (actuala sală Equinox) avea loc o repetiţie a unui cor de studenţi. Era deja 21:22 şi tinerii (în special băieţii) se plictisiseră. Coordonatorul corului îşi pierde răbdarea şi strigă: ”Linişte! Şi daca pică tavanul pe voi, nimeni nu mişcă!”. Nici nu termină fraza, că zidurile încep să se zguduie, iar din tavan încep să cadă bucăţi de tencuială. Toţi se panichează, mai ales că în câteva secunde se întrerupe iluminatul”, povesteşte un martor ocular.
Imagini de la cutremurul din 1977 de la Bucureşti AICI