ana maria patru

Presedintele demisionar al Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, a sustinut in fata anchetatorilor ca autoturismul de lux pe care l-a primit a fost un cadou de la un barbat cu care a avut o relatie sentimentala, se arata in motivarea instantei care a decis arestarea acesteia.

Persoana invocata, martor in dosar, spune insa ca Patru i-a sugerat ca il poate ajuta "in orice problema" de afaceri si ca i s-a facilitat o intalnire cu ministrul Economiei in legatura cu o licitatie.

Ana Maria Patru a invocat probleme familiale in fata instantei de judecata care a luat in discutie contestatia sa la arestarea preventiva, sustinand ca mariajul sau era terminat de fapt si ca autoturismul pe care l-a primit era doar unul dintre multele cadouri pe care i le-a facut o persoana cu care avea o relatie sentimentala.

"Sub aspectul dobandirii autoturismului, inculpata a aratat ca aceasta constituie efectul derularii unei relatii sentimentale cu martorul... neexistand niciun fel de dovezi in sensul conditionarii primirii acestui bun de un alt serviciu furnizat de inculpata sau de traficarea influentei acesteia, in conditiile in care intre inculpata si martor s-a derulat o relatie sentimentala ca efect a faptului ca raporturile de casatorie ale inculpatei erau vatamate grav, chiar daca de comun acord sotii au convenit sa nu inceteze casatoria prin divort pentru a proteja interesele copilului minor. In cadrul acestei relatii, inculpata a primit, in preajma zilei sale de nastere, cu titlu gratuit acest autoturism, iar in decursul timpului si alte bunuri sau beneficii, exemplificand-se in acest sens: bijuterii, excursii in strainatate, ceasuri etc. fara a rezulta influenta inculpatei in sfera politica si nici faptul ca a folosit aceasta pretinsa influenta pentru a dobandi aceste bunuri", se arata in motivarea arestarii preventive redactata de Curtea de Apel Ploiesti.  

Martor in dosar, barbatul cu care Ana Maria Patru sustine ca a avut timp de trei ani o relatie sentimentala le-a povestit anchetatorilor modul in care fosta sefa a AEP si-a exercitat influenta pentru a-i favoriza interesele personale.

"Inca de la primele intalniri pe care le-am avut cu... aceasta imi sugera ca as putea fi ajutat de ea in orice problema pe care o pot avea in afaceri", le-a povestit anchetatorilor omul de afaceri care i-a dat Anei Maria Patru bani pentru a-si cumpara un autovehicul de lux, pe care aceasta l-a inmatriculat pe numele verisoarei sale.

Conform documentului citat, interventiile Anei Maria Patru s-au materializat in perioada 2011 - 2012, cand firma la care barbatul detinea parti sociale si societatile afiliate acesteia participau la proceduri de licitatie nationala si internationala avand ca obiect servicii integrate de achizitie deseuri metalice, activitati de demolare, ecologizare si altele.

"Una dintre licitatiile pe care grupul nostru le-a castigat a fost executarea unor lucrari integrate la combinatul..., proprietatea ... SA. I-am spus .. ca intre firma mea si ... SA aparuse o problema in sensul ca, desi fusesem declarati castigatori ai unei licitatii, se tergiversa incheierea contractului. In acest context, ... s-a oferit sa-mi faciliteze o intalnire directa cu ministrul Economiei din acea perioada, caruia urma sa-i depun un memoriu si sa-i expun situatia de fapt. Astfel, la o data ulterioara, in urma unei interventii directe a ... la ministrul Economiei, m-am deplasat la biroul acestuia, i-am expus problema mea si i-am lasat memoriul scris", a relatat martorul.

Pe de alta parte, conform incheierii de sedinta a Curtii de Apel Ploiesti, autoturismul despre care Ana Maria Patru sustine ca a fost cumparat cu bani primiti de la barbatul cu care avea o relatie a fost depistat in trafic fiind condus de sotul acesteia.

"In ceea ce priveste dobandirea autoturismului, pe de o parte sunt contrazise apararile inculpatei referitoare la derularea unei relatii sentimentale cu martorul... in plus relatiile furnizate de politia rutiera confirmand faptul ca autoturismul a fost depistat in trafic ca fiind folosit si de sotul inculpatei, rezultand asadar ca relatiile de casatorie au continuat in mod nevatamat si separat de dobandirea bunurilor de catre inculpata, care nu poate fi explicata numai prin oferirea acestora cu titlu gratuit de catre martorul...", noteaza magistratii.

Instanta de judecata care a decis defintiv arestarea preventiva a Anei Maria Patru considera ca "este inacceptabil a se crede ca inculpata, din postura unei detinatoare a unei functii cu rang de secretar de stat in cadrul autoritatii publice, ar fi putut avea reprezentarea faptului ca bunurile respective, de o valoare semnificativa, i-ar fi fost remise cu titlu gratuit, exclusiv din simpla prietenie sau ca efect al derularii unei relatii de ordin sentimental, asa cum incearca sa sustina in cadrul apararilor formulate in prezenta cale de atac".

Ana Maria Patru a fost retinuta in 15 noiembrie, in urma unor perchezitii la domiciliul ei, dar si la sediul AEP. A doua zi, Patru a fost arestata preventiv pentru trafic de influenta.

Conform motivarii Tribunalului Prahova, care in 16 noiembrie a decis arestarea preventiva a Anei Maria Patru, in anul 2008, in perioada in care aceasta detinea functia de vicepresedinte al AEP, ea ar fi pretins 210.000 de euro, reprezentand contravaloarea unui apartament, in schimbul contractului derulat de Siveco, iar banii ar fi fost primiti un an mai tarziu.

La trei ani de la atribuirea acestui contract, Ana Maria Patru a cerut tot reprezentantilor Siveco contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, din care a primit 15.000 de euro, se precizeaza in incheierea de sedinta a Tribunalului Prahova.

In motivarea instantei care a decis definitiv arestarea preventiva a Anei Maria Patru se arata ca aceasta a recunoscut in fata procurorilor DNA ca a primit un apartament si un autoturism, insa a invocat relatia de prietenie cu Irina Socol si a spus ca bunurile primite au fost "un cadou, nu o conditionare".
sursa: hotnews.ro

 

 

 

Administrație
  • Joi, 21 Septembrie 2017
  • De Roxana Tănase

Negociere directă pentru iluminatul public

De mai bine de două săptămâni la Ploiești nu asigură nimeni mentenanța iluminatului public. Până la finalizarea licitației, Primăria, prin RASP,  va demara o procedură pentru desemnarea unui...