tiseanu dna

S-au extins cercetările în dosarul de corupție al primarului municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, plasat sub control judiciar de procurorii DNA Ploiești.

 

În urma anchetei, procurorii au descoperit și alte probe, iar acum edilul din Câmpina s-a ales cu o nouă acuzare: delapidare, susțin surse judiciare. Deocamdată nu sunt informații în legătură cu faptele comise de Tiseanu pentru care procurorii au decis să extindă cercetările în cauză.

Cert este că imediat după audierea sa la DNA Ploiești, au fost solicitate o serie de documente privind achizițiile publice, dar și legate de angajările care s-au făcut în ultima perioadă la Primăria Câmpina. Pe de altă parte, procurorii anticorupție din Ploiești au decis să prelungească măsura controlului judiciar pe numele primarului Horia Tiseanu cu încă 60 de zile, perioadă în care acesta nu are voie să părăsească teritoriul României.

Reamintim că Horia Tiseanu a fost citat la DNA Ploiești în calitate de suspect în data de 27 septembrie. În urma audierilor, edilul din Câmpina a aflat că este urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Conform unui comunicat DNA, Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei.

În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte 2 oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.

Îm plus, susțin procurorii,  în anul 2014, Tiseanu, beneficiind de ajutorul suspecților Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian și Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu încălcarea dispozițiilor legale.

Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria mun. Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie.

Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro.

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuși dreptul de a achiziționa autoturisme).