sjup

La Agenția Națională de Transplant au fost descoperite mai multe nereguli, în urma verificărilor Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Din patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe pe care le-au verificat inspectorii, la toate au fost descoperite nereguli majore, spune ministrul Sănătății.

 

Cele patru unități verificate, care au fost acreditate pentru prelevarea de organe, deși nu îndeplineau condițiile minime, sunt spitalele județene din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița.

„Niciuna din unități nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale, motiv pentru care nu s-a desfășurat nicio o actvitate de prelevare de organe pânăîn prezent”, a spus ministrul.

 

În aceste condiții, vor fi făcute verificări la toate centrele de prelevare de organe din țară.

Ministrul a vorbit și despre alte nereguli descoperite la Agenția Națională de Transplant. 

„La ANT nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienții care au nevoie”, a spus Vlad Voiculescu.

De asemenea, nu exsistă niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte, deși era responsabilitatea ANT să elibereze un proiect de ordin privind organizarea și funcționarea registrelor naționale pentru celule și țesuturi. În lipsa acestui registru, fiecare spital întocmește propriile liste de așteptare.

Au existat și nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor publici.

„De exemplu, pentru achiziția unui studiu de fezabilitate, referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, un domn care are și o jumătate de normă la compartimentul de achiziției dar în fața Corpului de Control a declarat că nu aînțeles ce a semnat”, a spus ministrul.

Citește continuarea pe digi24.ro