economice

Marți, polițiștii din Prahova au efectuat 19 percheziții la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane bănuite de infracțiuni economice.  

 

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu procurori ai  Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat 19 percheziții la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

Perchezițiile au avut loc în municipiul București și în județele Prahova, Călărași, Dâmbovița și Ilfov.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 - 2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, prin intermediul a 16 societăți comerciale, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat în vederea obținerii unor beneficii materiale substanțiale.

 

În baza facturilor fictive de achiziții emise de firmele ,,fantomă”, persoanele bănuite ar fi dedus în mod nelegal TVA și s-ar fi sustras de la plata impozitului pe profit,  bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de 2.318.704 lei.

Ulterior, prin intermediul societăților controlate a fost supusă procesului de spălare a banilor suma de 1.112.401 lei, prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în transferuri bancare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestor valori prin conturile bancare ale societăților.

De la locațiile vizate au fost ridicate o serie de documente de evidență contabilă, documente bancare și sume de bani aparținând atât bănuiților cât și persoanelor juridice implicate în fraudarea bugetului consolidat al statului.

 

În vederea recuperării prejudiciului, urmează a se dispuse măsuri asiguratorii până la concurența prejudiciului creat.

Cercetărie continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Totodată, activitatea a fost sprijinită de jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploiești.