spagi penibile

De la haine de blană până la cavouri, materiale de construcții sau brânză, acestea au fost lucrurile pentru care mulți dintre magistrații sau polițiștii din Prahova și-au ratat cariera. Au fost primite cu titlu de mită de la persoane pe care ar fi trebuit să le cerceteze, amendeze sau să-i condamne. În astfel de situații au fost depistați nu doar agenți de poliție, fără funcții de conducere, care s-au bucurat la un pachet de cafea mai de soi, ci chiar judecători de instanțe înalte, chiar și de la Curtea de Apel sau șefii unor servicii din cadrul IJP Prahova.

 

La coada clasamentului ne permitem să-i așezăm pe Dumitru Burduja și Viorel Tudose , polițiștii „Să mănâncă și gura mea ceva", cunoscuți în Filipeștii de Pădure pentru faptul că te scăpau de necaz, dacă apăsai mai tare pedala de accelarație, dacă săreai cu o bucată de brânză, o pulpă de miel de Paști, un mușchiuleț de Crăciun sau făceai pe taximetristul atunci când aveau ei nevoie. Cei doi agenți au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova pentru luare de mită.

Următoarul pe listă este Daniel Bucur, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, condamnat recen la trei ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită. Acestuia i s-a imputat faptul că a solicitat lucrări de amenajări la curtea locuinței sale din Comarnic din partea unor cetățeni acuzați de furt pe care îi avea în anchetă. Valoarea lucrărilor a fost estimată la suma de 4000 de lei. Bucur a fost suspendat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii  în momentul în care a fost trimis în judecată, iar instanța de fond i-a interzis să mai exercite funcța pe o perioadă de trei ani.

 

Tot din Sinaia vine următorul magistrat acuzat de luare de mită. Este vorba despre judecătoarea Roxana Popescu, trimisă în judecată de procurorii DNA Ploiești sub acuzația de luare de mită. Procurorii spun că magistratul ar fi cerut și primit cu titlul de mită o haină de blană în valoare de aproximativ 500 de euro pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar civil. Și ea a fost suspendată de CSM din funcție. Dosarul său se judecă încă pe fond, la Curtea de Apel Ploiești.

Odată ce urcăm în fruntea clasamentului, valoarea  șpăgilor penibile crește. Ne oprim de data aceasta la un celebru ofițer de poliție, Emanuel Saghel, acuzat, că ar fi primit, printre altele, materiale de construcții, mai exact parchet și bușteni (lemn de construcție). Emanuel Saghel este cercetat pentru fapte de corupție de procurorii DNA Ploiești, în același dosar cu Adrian Rădulescu, fostul adjunct al IJP Prahova și Constantin Ispas, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție. Cei trei nu au fost încă deferiți justiției.

De departe cel mai ingenios în amterie de șpagă este fostul judecător de la Curtea de Apel Ploiești, la data faptelor avocat, Ștefan Fieraru. Acesta este trimis în judecată pentru luare de mită, fiind acuzat că ar fi primit șpagă un cavou, dar și alimente și produse electrocasnice în valoare de 83.000 de euro. Fieraru a fost deferit justiției de procurorii DNA Ploiești în decembrie 2015, dosarul său se judecă încă la Curtea de Apel Ploiești.

Fotografie cu caracter ilustrativ