tiseanu

Urmărit penal într-un dosar de corupție, în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, Horia Tiseanu a reușit să convingă instanța de drepturi și libertăți a Tribunalului Prahova să anuleze interdicția de a-și exercita funcția de primar impusă de procurorii DNA, odată cu măsura preventivă a controlului judiciar.

 

Interzicerea exercitării funcției a fost caracterizată de către Tiseanu în fața instanței drept o măsură care "o încălcare a voinţei cetăţenilor", conform încheierii de ședință din camera de consiliu din data de 10 octombrie, când s-a discutat plângerea depusă de Horia Tiseanu împotriva deciziei procurorilor DNA Ploiești.

"În esenţă inculpatul critică ordonanţa pe motiv că în mod excesiv organele de urmărire penală au stabilit prin ordonanţa prin care au dispus luarea controlului judiciar interdicţia exercitării funcţiei de primar al municipiului Câmpina, măsură de supraveghere care nu este motivată în ceea ce priveşte necesitatea şi proporţionalitatea şi care încalcă principiile ce guvernează exerciţiul democratic al puterii de stat şi o încălcare a voinţei cetăţenilor", se arată în documentul citat anterior.

 

Judecătorul de drepturi și libertăți i-a dat dreptate edilului din Câmpina și a apreciat că pe parcursul urmăririi penale persoanelor care exercită o funcţie publică, obţinută în baza votului electoral, trebuie să li se permită exercitarea funcţiei publice în care au fost alese pe baza de vot.

"Analizând criticile formulate de inculpat , prin prisma dispoziţiilor art. 215 c.p.p. şi raportat la art. 202 alin.1 şi 3 c.p.p., judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că măsura preventivă a controlului judiciar a fost dispusă în mod legal şi temeinic faţă de inculpat, măsura fiind necesară în vederea realizării scopului prevăzut la art. 202 alin.1 c.p.p. , respectiv buna desfăşurare a procesului penal, împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărire penală ori prevenirea săvârşirii unei noi fapte.

Referitor la interdicţia impusă inculpatului de a exercita funcţia de primar al municipiului Câmpina, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază, în raport de gravitatea faptelor şi de circumstanţele personale ale inculpatului, că această interdicţie nu este necesară în vederea realizării scopului urmărit prin dispunerea măsurii preventive a controlului judiciar şi nu este nici proporţională în raport cu gravitatea în concret a faptelor. 

Mai mult decât atât , în ceea ce priveşte persoanele care exercită o funcţie publică, obţinută în baza votului electoral, practica judiciară este constantă în a  aprecia că pe parcursul urmăririi penale acestora trebuie să li se permită exercitarea funcţiei publice în care au fost alese pe baza de vot," a fost motivarea instanței.

În Prahova, de la începutul anului și până în prezent, doi primari au interdicție de a-și exercita funcția. Este vorba despre Vlad Oprea, primarul din sinaia, suspendat din funcție de mai bine de șase luni, dar și despre primarul din Florești, Eugen David, și el având primind în septembrie interdicția de a intra în sediul Primăriei. Tot un ales pe bază de vot a fost și Mircea Cosma, fostul președinte al CJ Prahova, care nu a avut dreptul să-și exercite funcția în aproape un an și jumătate în perioada ultimului său mandat.