tribuna fotbal

Judecați pentru fapte de corupție, mulți dintre polițiștii sau politicienii din Prahova care nu se mai află în arest preventiv, se bucură încă de privilegiile unui om liber care nu are probleme cu justiția.

 

Mulți dintre aceștia au cerut cu tupeu instanței permisiunea de a părăsi teritoriul României pentru vacanțe de lux, deși măsura preventivă a controlului judiciar impune restricții drastice. Poate cel mai șocant exemplu este cel al unui agent de poliție, trimis în judecată pentru corupție, care a cerut permisiunea să meargă la Campionatul European de Fotbal din Franța, iar instanța i-a permis acest lucru.

În mod normal, măsura preventivă a controlului judiciar vine la pachet cu o serie de obligații pe care inculpatul trebuie să le respecte. Printre acestea se află vizita constantă (după un program strict, chiar și de două ori pe săptămână) la sediul Poliției din localitatea unde își are domiciliul, să anunțe ofițerul de supraveghere în cazul în care inculpatul părăsește domiciliul pentru o perioadă mai lungă de cinci zile, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu părțile din dosar și să nu părăsească teritoriul României. Uneori această obligație este și mai drastică în sensul că se restrânge cu mult aria în care respectivul inculpat are voie să circule fără să ceară aprobarea instanței, de exemplu nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu sau județul fără permisiunea instanței sau a Poliției.

Au fost cazuri în Prahova,  deloc puține, în care inculpații au ignorat faptul că sunt urmăriți penal sau chiar trimiși în judecată pentru luare de mită sau alte fapte asimilate corupției și au solicitat instanței permisiunea părăsirii teritoriului României invocând motive deloc urgente.

 

Agentul de poliție  Iuian Gheorghe Rotaru, agentul de poliție din Bușteni care face parte din lotul celor 11 polițiști de la rutieră anchetați în martie de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, pentru fapte de corupție a cerut permisiunea judecătorilor să Plece în Franța la Campionatul European de Fotbal, în excursia „Caravana Eu sunt 12”

“Admite cererea formulată de inculpatul Rotaru Iulian Gheorghe, . Permite inculpatului Rotaru Iulian Gheorghe, să părăsească teritoriul României în perioada 11.06.2016-20.06.2016, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, în vederea deplasării în excursia la concursul organizat de Bergenbier şi FRF, denumit generic „Caravana Eu sunt 12”, ţările tranzitate fiind Ungaria, Austria, Germania, Franţa( în vederea vizionării Campionatului European de Fotbal) şi retur,“ conform Tribunalului Prahova.

În aceeași situație s-a aflat și fostul primar al municipiului Ploiești care a solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție permisiunea de a merge cu copiii la schi în Austria, deși se afla sub puterea măsurii controlului judiciar care îi interzicea să plece din România. ICCJ a admis cererea lui Bădescu, astfel că acesta și-a putut petrece vacanța în perioada 3-11 ianuarie alături de familie într-o stațiune montană din Austria.

 

Chiar dacă Sebastian Ghiță, plasat sub control judiciar de către procurorii DNA Ploiești, a primit în general multe refuzuri din partea Instanței Supreme de a părăsi teritoriul României. Deputatul a cerut de mai multe ori permisiunea de a se deplasa în Germania, dar solicitările i-au fost refuzate. Restricția părăsirii teritoriului României a fost anulată însă în ianuarie 2016, astfel că deputatul se află în control judiciar, dar liber să călătorească unde vrea, cu condiția să anunțe acest lucru, dacă deplasarea este mai lungă de cinci zile. La fel s-a întâmplat și în cazul altor trei suspecți de corupție din Prahova. Este vorba de Vlad Cosma, Daniel Alixandrescu și Răzvan Alexe, cărora Instanța supremă le-a permis să părăsească teritoriu țării.