penit

Câteva zeci  de sindicalişti, membri ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare - filiala Ploieşti şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor - Sindicatul Solidaritatea Ploieşti, au protestat, în această dimineață, în fața Penitenciarului de pe strada Rudului din Ploiești.

 

Deși puțini, aceștia au fost extreme de gălăgioși, au venit cu vuvuzele și cu fluiere  și au scandat împotriva ministrului Justiţiei, a premierului Dacian Cioloş şi a Guvernului:"Afară cu prunele din țară" "Cioloş şi cu Prună sunt picaţi din lună", "Guvern tehnocrat, ne-aţi abandonat"

Ne nemulţumeşte lipsa de decizie a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, discriminarea legislativă pe care o practică dumneaei, lipsa dialogului social. Mai exact, în anul 2016, Guvernul a emis Ordonanţa 20 care precizează că tot sistemul de ordine publică va primi în 2016 și 2017, o majorare de 10 la sută la salariul de bază . Cu toate că suntem menţionaţi în mod special în acea ordonanţă, suntem singurii din acest sistem de ordine publică care pe 10 septembrie, aferent lunii august, nu am primit niciun leu. Am încercat un dialog cu ministrul Raluca Prună, dialog care nu a existat absolut deloc şi ne vedeţi în stradă, iar protestele vor continua pe termen nelimitat", a declarat Florin Stoica, secretar general al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare.

Stoica a precizat că pe timpul protestului activitatea pentienciarului nu a fost afectată, dar de acum încolo "în mod sigur va avea de suferit", pentru că salariații vor refuza ca de la 1 octombrie să efectueze ore suplimentare, iar acest lucru va duce la blocarea sistemului penitenciar.

"Nu vom pune în pericol siguranţa penitenciarului, dar va avea de suferit. Un sistem care a fost conceput să fie sigur, printr-o lipsă de responsabilitate a ministrului Justiţiei, în mod sigur se va bloca", a adăugat Florin Stoica.

Liderii de sindicat care au participat astăzi la protestul de la Ploiești au precizat că doar la nivelul acestui penitenciar au fost înregistrate peste 9000 de ore suplimentare, dintre care doar o parte din acestea pot fi recuperate, iar cele mai mari probleme  le au angajații din penitenciar care lucrează în operativ, în condițiile în care nu există posibilitate legală pentru ca munca suplimentară să fie plătită.

"Din cauza deficitului de personal nu există nici posibilitatea să recuperăm print imp liber corespunzător", a declarat Gabriel Iofciulescu, lider de sindicat