tudorica

Fostul şef al Poliţiei Staţiunii Sinaia a fost trimis în judecată de către DNA alături de un alt ofiţer de poliţie din subordinea sa şi de un om de afaceri, pentru infracţiuni de corupţie. Marin Tudorică este acuzat că i-a promis omului de afaceri că intervine, în caz de nevoie, iar drept răsplată, a primit autoturism de lux în proprietate, iar o altă limuzină i-a fost dată, gratuit, în folosinţă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, 

sub control judiciar, a inculpaților: 

 

TUDORICĂ MARIN, la data faptelor șef al Poliției Stațiunii Sinaia, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 

- trafic de influență (2 fapte), 

- efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, 

 

- fals în declarații (2 fapte, din care una în formă continuată), 

SIMION CRISTIAN BOGDAN, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 

- cumpărare de influență (2 fapte), 

 

- complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, 

ROȘCA IONUȚ, la data faptei ofițer de poliție în cadrul Poliției Stațiunii Sinaia, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

 

Inculpatul Tudorică Marin, în calitate de șef al Poliției stațiunii Sinaia, a primit de la inculpatul Simion Cristian Bogdan un autoturism marca Mercedes Benz C 220, pe care acesta din urmă i l-a pus la dispoziție cu titlu gratuit și al cărui proprietar de drept a devenit la data de 26.11.2011, când a fost simulată vânzarea acestuia la un preț modic de 5.000 de lei.

Începând cu data de 18 iulie 2013, inculpatul Tudorică Marin, în aceeași calitate, a pretins și primit în mod direct pentru sine, de la același om de afaceri, un folos material constând în folosința unui alt autoturism marca Mercedes E220, în baza unui contract de comodat având ca obiect folosința cu titlu gratuit a autovehiculului respectiv, proprietate a firmei administrate de omul de afaceri.

În schimbul acestui folos, inculpatul Tudorică Marin a lăsat să se creadă că, prin prisma funcției sale, are influență asupra unor funcționari publici ce ar fi putut să fie însărcinați cu efectuarea unor controale la firma reprezentată de inculpatul Simion Cristian Bogdan, și a promis că, dacă va fi nevoie, îi va determina pe aceștia să nu ia măsurile legale ce ar împiedica activitatea evazionistă derulată de către acesta din urmă.

Acest lucru s-a materializat la data de 12 decembrie 2015, când, prin intermediul inculpatului Roșca Ionuț, inculpatul Tudorică Marin a intervenit la inspectorii antifraudă care efectuau un control la firma omului de afaceri, în scopul influențării activității funcționarilor respectivi, în direcția arătată mai sus. Prin exercitarea influenței asupra inspectorilor antifraudă, inculpatul Roșca Ionuț i-a asigurat în continuare șefului său primirea folosinței autoturismului menționat mai sus.

În cursul anului 2010, inculpatul Tudorică Marin, prin intermediul inculpatului Simion Cristian, a edificat un ansamblu imobiliar în stațiunea Sinaia și s-a implicat în mod direct în activitatea de vânzare a apartamentelor respective, în sensul în care:

- a efectuat demersuri personale pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare edificării construcțiilor și 

- a comercializat, prin postarea de anunțuri, pe site-urile specializate cu: imobilele oferite spre vânzare, categoria de imobil, prețul stabilit pentru categoria de imobil (apartament cu 2, 3 sau 4 camere) precum și numerele de contact.

În cuprinsul declarațiilor de avere, depuse în anii 2011, 2014 și 2015, inculpatul Tudorică Marin a omis, cu știință, să menționeze un contract de împrumut pentru suma de 12.000 de euro pe care i l-a acordat unei persoane, precum și folosința gratuită a autoturismului marca Mercedes E220.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpaților. 

De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Tudorică Marin. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.