daniel petre

Procurorii anticorupție din Ploiești au contestat decizia achitării lui Daniel Petre, fostul director al Direcției de Finanțe Prahova, trimis în judecată pentru luare de mită. Petre a fost găsit nevinovat de către instanța de fond a Tribunalului Prahova, dar sentința nu a fost una definitivă. Primul termen al contestației care se judecă la Curtea de Apel din Ploiești a fost stabilit în data de 13 septembrie.


 

Judecătorii de la Tribunalul Prahova au considerat că nu există suficient de multe probe care să-l incrimineze direct pe Daniel Petre. Conform motivării instanței de judecată, la data săvârșirii faptelor de care este acuzat de DNA, Petre nu avea cum să intervină în favoarea unei anumite societăți private la momentul atribuirii lucrărilor finanțate cu bani de la Consiliul Județean întrucât licitația s-a desfășurat on-line.

Astfel, deşi în descrierea primei acuzaţii se afirmă că în perioada aprilie – mai 2012, inculpatul avea „calitatea de director executiv adjunct la Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean Prahova cu atribuţii delegate de ordonator principal de credite şi administrator public", din actele existente în dosarul de urmărire penală rezultă că abia în data de 23 mai 2012 i-a fost delegată acestuia calitatea de ordonator principal de credite (conform dispoziţiei nr.119 emisă de preşedintele Consiliului Judeţean), iar administrator public nu a fost desemnat niciodată.

"Această lucrare a fost finanţată din fondurile Consiliului Judeţean Prahova, componenţa comisiei de evaluare în vederea atribuirii prin procedura de cerere de oferte a contractului de lucrări în discuţie (din care inculpatul nu făcea parte) a fost stabilită prin dispoziţia nr.31/22.02.2012 a preşedintelui Consiliului judeţean, M. C., iar procedura de achiziţie a fost on-line, prin urmare posibilitatea inculpatului de a efectua demersuri, în exercitarea îndatoririlor de serviciu, pentru favorizarea S.C. S. T&D S.R.L. în sensul atribuirii lucrării sau suplimentării acesteia era inexistentă," se arată în motivarea instanței de fond.

 

În plus, susține instanța de judecată, declarațiile martorilor audiați în instanță (este vorba în primul rând despre colaboratoarele lui Răzvan Alexe, denunțător în această cauză) nu "sunt apte să ateste, fără echivoc, situația de fapt invocată în rechizitoriu, nicăieri în susţinerile acestora neregăsindu-se elemente concrete (data, modalitatea și împrejurările în care denunţătorul i-ar fi oferit inculpatului sume de bani şi nici cuantumul acestora),  cu relevanță juridică în reținerea primirii de către inculpat de sume de bani în scopul arătat."  

Instanța a considerat că nu există probe clare care să ateste fără echivoc vinovăția fostului șef al Finanțelor Publice.

" Se observă, aşadar, că mijloacele de probă pe care procurorul îşi întemeiază acuzaţia analizată reliefează doar existenţa unor indicii în ceea ce priveşte o pretinsă implicare a inculpatului Petre Daniel Cristian în favorizarea S.C. S. T&D S.R.L., care din punctul de vedere al instanţei nu dau consistenţă şi nu pot fi valorificate ca elemente determinante de natură să conducă la stabilirea vinovăţiei acestuia", conform documentului citat.

 

Reamintim că Daniel Petre a fost trimis în judecată de DNA Ploiești în primăvara anului 2015. Procurorii i-au imputat faptul că în perioada  aprilie - mai 2012, în calitatea de director executiv adjunct la Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Prahova, cu atribuții delegate de ordonator principal de credite și administrator public, a primit în mod repetat, în trei rânduri, de la o persoană, denunțător în cauză, sumele de 20.000 lei, 10.000 lei respectiv 20.000 lei (în total 50.000 lei), pentru ca, în calitatea deținută, să facă demersuri pentru favorizarea unei societăţi comerciale la care denunţătorul avea interese economice, în sensul atribuirii unei lucrări privind modernizarea unui drum județean, finanțată din fondurile Consiliului Județean Prahova.

De asemenea, inculpatul a promis că va face demersuri și în legătură cu efectuarea cu prioritate a plăţilor către această societate și suplimentării cu 20% din valoarea totală a lucrării, pe parcursul derulării contractului.

Ulterior, în cursul lunii aprilie 2013, înaintea sărbătorilor pascale, inculpatul Petre Daniel Cristian, în calitate de director executiv în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Prahova, a primit de la același denunțător suma de 10.000 lei, pentru a favoriza aceeași societate comercială, cu ocazia unui control derulat de către inspectorii din subordinea sa.

 

 

Național
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns la DNA în această dimineață. Ea a fost chemată să dea declarații ca martor în dosarul în care omul de afaceri Dinu Pescariu și fostul...