saltatiMarți dimineață polițiștii prahoveni au efectuat 43 de percheziții domiciliare, dar și la sediile unor societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. În urma acțiunii 30 de persoane au fost aduse la audieri. 

 

UPDATE 25.08.2016: În urma perchezițiilor nouă persoane au fost plasate sub control judiciare și alte trei sub control judiciar pe cauțiune.

Potrivit surselor noastre, oamenii legii au intrat pe fir în momentul în care asociatul unei firme care presta servicii în rafinăria Lukoil a făcut un denunț. În 2015 acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a denunța faptul său că asociatul său a început să înregistreze în contabilitatea firmei pe care o dețin împreună facturi pentru operațiuni fictive.

Mai mult decât, printr-un fals de semnătură acesta ar fi reușit să-și schimbe calitatea în cadrul firmei din asociat în administrator fiind astfel împuternicit să scoată bani din bancă, dar și să poată cere contabilei înregistrarea facturilor.

În acest dosar în vizorul oamenilor legii au intrat 26 de firme și 23 de persoane, care în calitate de împuterniciți pe conturile bancare ale societăților au retras în numerar sume de aproximativ 2,8 milioane de euro, cu diverse justificări (de ex. prestări servicii conf. Contract sau plata salarii), lucruri care în realitatea nu au avut loc.

Potrivit acelorași surse, firmele implicate în circuitul fictiv își desfășurau activitatea în domenii ca prestări servicii, construcții, transport, dar și farmaceutic și cel de securitate (pază).

Polițiștii din cadrul biroului economic urmăresc punerea sub sechestru a bunurilor societăților reale (nu a firmelor fantomă implicate) pentru a recupera din prejudiciul total estimat la 19,1 milioane de lei (evaziune fiscală și spălare de bani). 

Perchezițiile au fost derulate în localitățile prahovene Ploiești, Cocorăști Colț, Dumbrava, Albești Paleologu, Ciorani, dar și în județul Ilfov și București.