iulian vaduvan dna

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului VĂDUVAN IULIAN COSTIN, la data faptelor prim - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 

 

- luare de mită, în formă continuată, 
- spălare de bani, în formă continuată. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada 2007-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.
Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta.
În cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, inculpatul Văduvan Iulian Costin a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei. 
În acest context, în perioada 2007 – 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale.
Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 115.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora și soția sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului și ale soției sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatului Văduvan Iulian Costin. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citește și: Fostul prim procuror de la parchetul Sinaia, la DNA Ploiești