penitenciarul ploiesti

Supraaglomerarea este principala problemă pentru persoanele private de libertate. Deținuții au reclamat și abuzurile sexuale.

Un raport al APADOR - CH arată condițiile din Penitenciarul Ploiești. Supraaglomerarea, lipsa hârtiei igenice, perchezițiile corporale fără respectarea intimității, dar chiar și abuzurile sexuale sunt în topul problemelor constatate în urma vizitei efectuate de doi specialiști din cadrul APADOR-CH, la finele lunii iunie, în Penitenciarul Ploiești. 

În raport se arată că, potrivit medicului șef, în luna aprilie 2016, la Penitenciarul Ploiești, care are și două secții semideschise, la Moara Nouă și la Berceni, „existau 108 bolnavi cronici inclusiv persoane cu probleme de sănătate mintală. Dintre aceștia din urmă 16 se află sub tratament psihiatric strict supravegheat, medicul șef apreciind însă că din totalul deținuților aprox. 20% au probleme de sănătate mintală. Medicul generalist consultă în medie un număr de 20-30 de deținuți pe zi, majoritatea pacienților fiind cardiaci sau diabetici în tratament, printre patologiile cele mai des întâlnite numărându-se afecțiunile respiratorii și cele sezoniere (răceli, gripe)”. În același raport se mai arată că „au existat mai multe plângeri referitoare la agresiuni sexuale venite din partea unor tineri cu vârste cuprinse între 18-21 de ani. Unui deținut i-a fost emis un certificat medico-legal eliberat în aprilie 2016 care confirmă agresiune sexuală”. 

„În perioada 2015-2016 au existat 65 de plângeri din partea deținuților, dintre care 12 au fost admise, 19 respinse, restul fiind retrase. Majoritatea plângerilor formulate de deținuți se referă la faptul că rapoartele de incident se fac foarte ușor și nejustificat, că prețurile produselor de la magazinul penitenciarului sunt mari și mâncarea nu este întotdeauna bună”, se mai arată în raportul APADOR-CH.

În urma vizitei APADOR-CH la Penitenciarul Ploiești s-a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor să ia măsuri pentru a rezolva problema supraaglomerării din Penitenciarul Ploiești.
„Spațiul de cazare ar trebui să respecte recomandarea Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT), și anume 4mp și 8 mc per deținut. Asociația reamintește că România continuă să fie condamnată de CEDO pentru condițiile inumane și degradante”, se arată în raportul APADOR CH. Totodată, se mai arată în raport, „perchezițiile corporale care au loc în penitenciar, făcute în grupuri de aproximativ 7-8 persoane (deținuții fiind complet dezbrăcați) constituie tratament degradant. Asociația recomandă ca pentru percheziția fiecărui deținut în parte să fie folosită cabina dedicată scop, prevăzută cu perdeluță pentru a se respecta intimitatea fiecarui deţinut”, se mai arată în raport. 

 

Citește aici integral raportul APDOR - CH