badescu iulian

Fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, a primit, potrivit unor surse, o condamnare de trei ani de închisoare cu executare.

 

UPDATE Decizia instanței în cazul condamnării lui Bădescu

În urmă cu mai bine de un an, pe 3 martie 2015, Iulian Bădescu, la data respectivă primar al Ploieștiului a fost reținut cu propunerea de arestare preventivă, de procurorii DNA Ploiești, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale). Mai exact, Bădescu a fost acuzat că, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, „a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală. Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menționată, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare. Prin semnarea contractului și a regulamentului sus menționate, inculpatul Bădescu Iulian și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale”.
În ordonanța procurorilor s-a mai precizat că „același inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. PETROLUL” Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde inculpatul Bădescu Iulian a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului”.

 

Bădescu a fost trimis în judecată două luni mai târziu, procesul fiind pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care astăzi, potrivit surselor noastre, ar fi dispus condamnarea fostului edil la trei ani de închisoare cu executare.

Decizia de astăzi nu este definitivă și poate fi atacată.

Iulian Bădescu, fostul edil al municipiului Ploiești, a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești într-un alt dosar, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

La scurt timp după declanșarea anchetei DNA Ploiești, Bădescu și-a dat demisia din funcția de primar, dar și din toate funcțiile deținute în PSD.