SORINA MATEI

După ce deputatul Sebastian Ghiță ;i consultantul Dan Andronic au declarat că ziarista Sorina Matei a fost angajată în televiziuni la sugestia unor generali SRI, aceasta a reacționat pe pagina sa de Facebook:

 

"Sebastian Ghiţă m-a contactat in 2011, după ce am plecat din Antenă, foarte insistent să mă duc la Realitatea TV. A început prin a suna într-o dimineaţă, trezindu-mă din somn să-mi spună cât de mult îi place cum scriu de Vîntu, iar eu nici nu ştiam cine este la telefon pentru ca nu aveam numarul. Apoi a continuat să sune continuu ca să mă duc la Realitatea TV. La Realitatea m-am dus dar am constatat că acolo era o luptă pe viaţă şi pe moarte între Ghiţă şi Vîntu cu care eu n-aveam nicio legătură, redactia era impartita in doua, bodyguarzii stăteau şi prin redacţie, lucru de mine considerat inacceptabil pentru o instituţie de presă care se respectă şi despre cum se face această meserie, i-am comunicat acest aspect lui Ghiţă şi am plecat. La B1.

După câteva luni, când Realitatea TV s-a rupt în două, a început din nou să mă sune Sebastian Ghiţă ca să mă duc la noua televiziune RTV. Mi-a spus că vrea ziarişti buni, credibili, şi mi-a garantat că staţia nou înfiinţată va fi neutră. Neutralitatea pentru mine a contat foarte mult in decizie. Aşa că m-am dus la RTV după ce m-am întâlnit o dată cu Sebastian Ghiţă, arătându-i că am investigaţii inclusiv despre PSD. A spus atunci că nu este nicio problemă, voi fi liberă să-mi fac meseria.

 

Aşa că m-am dus. La nou înfiinţata RTV. Un an aproape, Sebastian Ghiţă m-a lăsat în pace, ba chiar dupa ce un coleg a avut un grav incident de sanatate, Ghita a insistat să fac emisiunile de prime time, aproape cu forţa. Avand in vedere situatia, am considerat normal ca sa ajut statia 3 saptamani, dar pentru ca sesizam ca Ghita vrea sa se bage peste emisiune si stiam acest lucru si de la colegi ca intervine inclusiv peste desfasuratoarele emisiunilor de seară in mod constant, am cerut insistent să nu mai fac emisiune de prime time, statia si Ghita n-au fost de acord, aşa că am intrat în concediu.

După 1 an, odată cu venirea USL la guvernare, lucrurile s-au schimbat total atat din punctul de vedere al pozitionarii statiei cat si al lui Ghita fata de mine. Meseria nu mi-am mai putut-o face aproape deloc iar totul a culminat, in septembrie, în timpul protestelor cu 20.000 de oameni în Piaţa Universităţii pe tema Rosia Montană pe care Sebastian Ghiţă le-a interzis să fie transmise pe RTV.

I-am spus si eu si alti colegi atunci că acest lucru nu este normal, că este vorba despre interes public şi despre cum se face meseria de jurnalist, domnul Ghiţă mi-a zis clar că este „afacerea lui care se va face că vrea el, indiferent ce spun oamenii din stradă”.

Link despre ce am scris eu si Patraru atunci despre protestele Rosia Montanta/ 2 Septembrie 2013
http://sorinamatei.ro/rosia-montana-nu-inseamna-ca-trebuie…/

Si într-o zi, cu o jumatate de ora inainte sa incep emisiunea, m-a sunat apropiatul său Iacobescu să mă ameninţe, inclusiv in numele domnului Ghita, explicit, că dacă voi difuza în emsiunea pe care o realizam un singur cadru de la proteste mă vor călca cu maşina. Scurt. Atat de mare le era disperarea si presiunile erau enorme.

Cum am considerat inacceptabil acest lucru şi de asemenea ameninţări explicite nu mai avusesem parte niciodată, am comunicat RTV in acea zi decizia de a pleca din post. Aşa că mi-am depus demisia si am plecat.
Sebastian Ghiţă s-a enervat şi mai tare, n-a mai dorit sa discute direct cu mine, insa şi-a trimis şefii din post să mă convingă să rămân cu promisiunea că nu-mi va face nimic şi mă va lăsa în pace, dar în acelaşi timp şi cu insinuarea că, dacă cumva spun ceva, va pune toate tunurile mediatice, inclusiv PSD pe mine şi mă va lega de protestele împotriva Roşia Montană cu care eu de altfel, în mod evident, nu aveam nicio legătură.

Am mai stat trei luni la RTV, până s-au terminat protestele şi tot scandalul, presiunile lui Sebastian Ghiţă au continuat, aşa că mi-am mai depus încă o data demisia, pe 1 Decembrie. Nici atunci RTV nu a droit să mă lase să plec din post, dorind sa mai poarte discutii cu mine, aşa că pe 6 Decembrie 2013 am anunţat public, pe blog, că am demisionat de la RTV.

După ce am ajuns acasă, am constatat că jurnaliştii Rise Project, pe care eu nu-i cunoşteam atunci, au publicat investigaţia numită „Pe cine a plătit RMGC ( Rosia Montană Gold Corporation) în 2013”. Atunci am realizat ce măreţ muşuroi am deranjat.

In investigatia Rise apare nu numai Sebastian Ghiţă ci şi Dan Andronic, prietenul bun al său, ambii în prezent inculpaţi pentru fapte de corupţie”.