criminali odiosiAu acționat impulsiv, mânați de regulă de gândul răzbunării și, de cele mai multe ori, sub influența alcoolului. În proporție de 90 la sută, criminalii au fost bărbați,sub 45 de ani, cu un grad de școlarizare redus. Rar s-a întâmplat în Prahova să auzim despre o femeie care a curmat viața vreunui om. Totuși, cel mai sângeros omor care a avut loc în județ, a avut ca autor o femeie: medicul Roxana Călin, acum o femeie liberă, după ce și-a ispășit pedeapsa la penitenciarul Târgșor. Deși am fi tentanți să credem că banii au reprezentat o miză importantă în ecuația crimelor care au avut loc în Prahova, lucrurile nu au stat deloc așa. Bunurile de valoare ale victimelor și în general averea nu au constituit un imbold pentru criminali, dar au fost cazuri în județ când oameni au fost omorâți din cauza unui telefon mobil sau a unei sticle cu vin.

 

Ziua de 18 august 2014 va rămâne cu siguranță în memoria Ploieștenilor. A fost ziua în care, o femeie, mama a doi copii, a fost găsită într-o baltă de sânge pe una dintre străzile din cartierul Vest. Fusese înjunghiată cu zeci de lovituri de cuțit de către soțul său gelos. A fost o crimă cu premeditare, au reținut procurorii în rechizitoriu. Bogdan Trandafir, autorul crimei, a mers la o ultimă întâlnire cu soția, fugită de acasă, cu arma (un cuțit) ascunsă în mașină. Au discutat ore în șir, într-o benzinărie din cartier, în noaptea de 13 spre 14 august, dar totul s-a terminat tragic. Femeia a fost înjunghiată în mașină. A reușit să scape pentru câteva secunde și, cu ultimele puteri a încercat să ceară ajutor. Era ora cinci dimineață. Nu a avut nicio șansă. A fost prinsă din urmă de soțul său care nu s-a lăsat până nu i-a curmat viața. O crimă pasională care a lăsat în urmă doi copii minori, două fetițe, fără părinți. Bogdan Trandafir a fost condamnat la 28 de ani de închisoare.

Tot în 2014, dar în primăvară, o altă crimă șoca o întreagă comunitate din Prahova. La Călinești, un sat din comuna Florești, o bătrână este găsită moartă în casă, într-o baltă de sânge, iar pe corp zeci de lovituri de cuțit. Principalul suspect, un vecin, un bărbat în vârstă de 28 de ani. Nicolae Pârțan auzise că vecina sa are rude în străinătate care îi trimiteau frecvent bani. Împreună cu alți trei bărbați intră peste femeie în casă, pe timpul nopții, în speranța că vor da de urma banilor. Nu aveau în gând să omoare, doar că planurile le-au fost dejucate chiar de victimă. Femeia aude zgomote suspecte în casă, se trezește și ripostează. Speriat că a fost prins asupra faptului, Nicolae Pârțat o lovește, panicat,  pe bătrână cu un cuțit pe care l-a găsit în bucătărie. A omorât impulsiv, fără premeditare, au susținut anchetatorii. Omorul de la Călinești a fost catalogat drept crimă de conjunctură. Pârțan nu a fost prins imediat. Deși identificat ca autor al faptei cu ajutorul câinilor de urmă, tânărul este prins și reținut câteva zile mai târziu, undeva în sudul țării, unde se ascunsese convins că va scpăpa de pușcărie. A fost condamnat la 22 de ani de închisoare.

Deși e greu de crezut, și în Prahova a existat un criminal în serie, e adevărat, nu de genul acelora a căror poveste este demnă de transformat în film. Emil Bordei, bărbatul de 70 de ani, cu mulți ani de pușăcire în spate tot pentru omor și tentativă de omor, este reținut de polițiști după ce își omoară un nepot. A fost genul de crimă „la beție", precedată de o ceartă pe o damigeană cu vin. Arma crimei: un topor. Probabil nimic spectaculos, dar dacă ne gândim la faptul că bărbatul se afla la a patra crimă, situația se chimbă. Bărbatul din Vărbila și-a rezolvat toată viața problemele cu toporul. La începutul anilor 90 a omorât un coleg de serviciu pe care îl bănuise că i-a furat o haina, apoi în 1996 și-a omorât fratele, iar în 2004 a omorât un alt coleg de serviciu care îi furase doi litri de vin. A scăpat de fiecare dată din închisoare invocând motive medicale. După ultima crimă a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

 

Chiar dacă nu a fost catalogată drept crimă, ci uciderea copilului nou-născut de către mamă, pentru care legiuitorul acordă o pedeapsă mult mai mică, faptă săvârșită de Florica Iostin va rămâne în memoria localnicilor din Predeal Sărari. Femeia și-a îngropat de viu copilul nou născut în closetul din spatele casei, iar ca ajutor, l-a luat pe fiul său cel mare, care ulterior a fost la un pas să se sinucidă, șocat de ceea ce văzuse. Femeia a scăpat ușor, cu trei ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

O crimă mai veche, de prin anii 90, a fost readusă în fața opiniei publice, odată cu o poveste de coșmar prin care a trecut o copilă de nici 11 ani din Provița de Sus. Fetița a fost violată, iar autorul a fost identificat drept Sorin Stanciu, un recidivist care mai avea la activ un viol urmat de o crimă, o fată de 18 ani. Bărbatul nu și-a recunoscut fapta nici atunci și nici acum, dar probele adunate de anchetatori și declarațiile martorilor l-au băgat în pușcărie. Acum și-a primit pedeapsa, 20 de ani de închisoare.

 

Va urma