schelete

Descoperire arheologică spectaculoasă lângă Ploiești. Mai multe morminte vechi de aproximativ 5000 de ani au fost descoperite pe un câmp situat în imediata apropiere a supermarketurilor Auchan și Jumbo, aflate pe raza comunei Blejoi.

 

Într-unul dintre aceste morminte a fost găsit scheletul unui bărbat, culcat pe partea stângă, în poziția fetusului, care, se pare, avea un rang înalt în comunitatea din care făcea parte.

Istoricii și-au dat seama de acest lucru datorită colierului găsit intact la gâtul scheletului.  Acest colier este al treilea de acest tip descoperit în țara noastră, primele două fiind găsite tot în județul Prahova.

Colierul este compus din mai multe piese: un pandativ "ochelari" din cupru, mai multe perle din caolin, perle inelare tot din caolin şi nişte tubuleţe de cupru. Toate făceau parte din colierul de care e ataşat pandantivul. Pandantiv "ochelari"- are forma unor ochelari, piesă extrem de rară, găsită la gâtul individului, probabil bărbat.

În imediata apropiere a magazinelor menționate se lucrează intens pentru că aici se va dezvolta zona, urmând să fie amenajată o cale de acces dinspre șoseaua de centură către Jumbo și Auchan.  Arheologii urmează procedurile de descărcare arheologică a terenului, dat fiind faptul că și în anii anteriori, tot aici au mai fost descoperite morminte de acest tip. 

 

S-au mai găsit încă 2 morminte, se pare tumulare,  între care unul avea un cercel spiralic din argint de patru grame.

În total sunt trei morminte de 5.000 de ani găsite în ultima săptămână la Blejoi. Astfel de morminte au mai fost descoperite în Prahova, relativ multe în ultima perioadă, dar puţine raportându-ne la întreaga ţară.

Este vorba de o populaţie probabil cu origine în nordul Mării Negre care se deplasează spre Europa de Vest.

 

scehelete2