lotul alexe pavaleanu

Cei 13 inculpați din dosarul "Păvăleanu", de la care a pornit ancheta în noul dosar care îl vizează pe deputatul Sebastian Ghiță, au fost scoși definitiv de sub măsura controlului judiciar.

 

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv, vineri, ca nefondată contestația formulată de procurori împotriva deciziei Tribunalului Prahova care a dispus, anterior, revocarea măsurii preventive a controlului judiciar luată față de 13 inculpați, între care se află fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, dar și omul de afaceri Răzvan Alexe.

Un număr de 31 de inculpați, persoane fizice și juridice, au fost trimiși în judecată, în martie 2014, în dosarul evaziunii fiscale de aproximativ 35 de milioane de euro, pe lista celor deferiți justiției figurând 15 persoane, dar și 16 societăți comerciale.

 

Printre cele 15 persoane fizice deferite justiției în acest dosar se numără Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, trimis în judecată și în dosarul de trafic de influență în care sunt judecați și deputatul Vlad Cosma și tatăl său, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, dar și șase oameni de afaceri, respectiv Ionescu Dragoș Ioan, Onea Nicolae, Țărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Țărîndă Andrei Costin și Mușat Costin Gabriel, ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile locale.

Inițial, 13 dintre cei 15 inculpați persoane fizice au fost arestați preventiv, apoi plasați în arest la domiciliu și, ulterior, sub control judiciar în două tranșe, unii în august 2014, iar ceilalți în octombrie 2014.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013 inculpații s-au folosit de un lanț comercial fictiv, în care erau incluse aproximativ 60 de societăți comerciale de pe raza județului Prahova și a municipiului București, din care o parte aveau comportament tip 'fantomă', simulând operațiuni comerciale de achiziție/livrare mărfuri și servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost retrase în numerar din conturile bancare ale societăților comerciale, prin simularea unor operațiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat la 149.800.000 lei.

De acest dosar se leagă și ancheta DNA Ploiești care îl vizează pe deputatul Sebastian Ghiță, dar și procurori și polițiști.

Astfel, la data de 26 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care fusese clasat în aprilie 2014 de procurorul Lucian Papici, cercetările în respectiva cauză pornind de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro.

Procurorii suspectau că omul de afaceri Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcții importante — procurori, polițiști, angajați ai autorităților de control fiscal și ai administrației — pentru a obține date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau și pentru a tergiversa anchetele.

Ulterior deciziei de redeschidere a urmăririi penale dată de instanța supremă, procurorii DNA Ploiești au început audierile în acest dosar, iar ulterior au fost arestați preventiv fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, și fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas.
Citește articolul integral pe agerpres.ro