Cinci persoane au fost trimise în judecată în urma activităților desfășurate de Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale

 

 

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale - Biroul de Combatere a Infracţiunilor Contra Patrimoniului şi Grupări Infracţionale au definitivat cercetările într-un  dosar penal, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești cu propunere de terminare a urmăririi penale și trimitere în judecată a cinci persoane. Este vorba despre trei bărbați și două femei, toți din Ploiești.

 

Astfel,  în sarcina unui bărbat s-a reținut comiterea a 12 infracțiuni de înșelăciune și 10 infracțiuni de șantaj, în sarcina altuia s-a reținut comiterea unei infracțiuni de înșelăciune, o infracțiune de furt de energie electrică, o infracțiune de deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice și o infracțiune de executarea sau folosirea de instalații clandestine, iar în sarcina celui de-al treilea s-a reținut o infracțiune de șantaj. În ceea ce privește cele două femei, una este cercetată pentru comiterea a 12 infracțiuni de înșelăciune și 5 infracțiuni de șantaj, iar cealaltă pentru comiterea a 2 infracțiuni de înșelăciune și o infracțiune de șantaj.

Prejudiciul cauzat persoanelor vătămate este de aproximativ 412.750 USD, 27.900 lei și 16.000 euro.

Reamintim că la data de 7 octombrie 2015, 82 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au efectuat cinci percheziții domiciliare, pe raza municipiului Ploiești, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și șantaj.

În urma activităților desfășurate au fost descoperite diverse sume de USD, Euro și de lei, despre care se bănuiește că ar fi rezultat din comiterea infracțiunilor, precum și 40 de carduri bancare, două laptopuri și 11 telefoane mobile, care ar fi fost folosite la comiterea faptelor. Polițiștii au ridicat, în vederea completării probatoriului, mai multe înscrisuri și mijloace materiale de probă.

Cei în cauză sunt bănuiţi că, începând cu ianuarie a.c., ar fi indus în eroare 30 de persoane, din țară și din străinătate. Telefonic ori prin intermediul unor anunțuri online, aceştia ar fi promis rezolvarea unor probleme personale și de sănătate, în schimbul unor sume de bani.

Victimele care refuzau achitarea sumelor solicite ar fi fost șantajate de cei în cauză, fiind amenințate că persoanele apropiate lor vor deceda sau vor avea de suferit.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională a fost estimat la peste 200.000 de lei.

Poliţiştii au pus în aplicare 12 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul de Investigații Criminale, pentru audieri și întocmirea documentelor procedurale.

Cercetările au fost desfășurate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, sub supravegherea procurorului de caz din Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.
sursa: IJP Prahova