penitenciar

Mihaela Pușcaș, fosta directoare a Penitenciarului de Femei Târgșor, a fost condamnată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată de  înşelăciune şi fals care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pușcas a fost achitată pe fond de Curtea de Apel Ploiești, primind doar o amendă penală în valoare de 1000 de lei. Decizia de astăzi a ICCJ este una definitivă. Important este faptul că judecătorii Curții Supreme au respins solicitarea DNA privind confiscarea de la inculpată a sumei de 426.281,06 lei. 

Fosta directoare a Penitenciarului de Femei Târgşor, Mihaela Puşcaş, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în martie 2013, ea fiind acuzată de înşelăciune, fals intelectual şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată. 

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, inculpata, în calitate de director al penitenciarului, dar şi de manager al unui proiect finanţat din POSDRU - "Persoane private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor" - a ataşat la o cerere de rambursare un document inexact şi mai multe documente false pentru a justifica prefinanţarea primită şi a obţine plăţi intermediare. 

În urma cercetărilor, s-a stabilit că o parte din achiziţiile de bunuri, servicii sau execuţii de lucrări au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, deşi directoarea penitenciarului a declarat în cuprinsul cererii că au fost respectate procedurile. Pentru a demonstra aceasta, Mihaela Puşcaş a aprobat o serie de documente întocmite în fals şi le-a ataşat la cererea de rambursare. Această faptă a avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri europene în cuantum de 352.321 de lei, sumă care reprezintă o pagubă adusă bugetului Comunităţilor Europene, precum şi fonduri nerambursabile din bugetul naţional în cuantum de 73.959 de lei, se arată într-un comunicat emis de DNA la acel moment.