Șeful Poliției Sinaia, adjunctul său, și un om de afaceri căruia oamenii legii îi ofereau protecție împotriva controalelor sunt cercetați de procurorii DNA Ploiești într-un dosar de luare de mită și trafic de influență. 

 

Astfel, comisarul Marin Tudorică, șeful de post și afaceristul Cristian Simion au fost arestați ieri de Tribunalul Prahova, la solicitarea procurorilor DNA, iar adjunctul postului de poliție din Sinaia, Ionuț Rșca, este cercetat sub control judiciar, fiind suspendat din funcția de ofițer de poliție. 
Detalii aici: CINE SUNT POLIŢIŞTII DIN SINAIA VIZAŢI DE PERCHEZIŢIILE DNA

Procurorii DNA Ploiești au fost sesizați de inspectorii ANAF, care au ajuns în control la o firmă deținută de afaceristul Cristian Simion pe 12 decembrie. În timp ce solicitau documente financiar-contabile, inspectorii antifraudă au fost contactați de Roşca Ionuţ, care le-a transmis să nu-l amendeze pe omul de afaceri pentru neregulile găsite.

Citeşte şi CUM ARATĂ VILA ŞEFULUI POLIŢIEI DIN SINAIA UNDE PROCURORII DNA FAC PERCHEZIŢII

 

Astfel, susțin procurorii DNA Ploiești, "prin exercitarea influenţei asupra inspectorilor antifraudă, inculpatul Roşca Ionuţ i-a asigurat în continuare şefului său, comisaul Marin Tudorică, să folosească un autoturism de lux, marca Mercedes, primit anterior de la Cristian Simion ca șpagă pentur protecție". (detalii aici: COMISARUL DE POLIŢIE TUDORICĂ SE PLIMBA CU UN MERCEDES DE LUX PRIMIT DE LA UN AFACERIST)

După ce au intrat pe fir, procurorii DNA au monitorizat, cu ajutorul SRI, telefoanele celor trei și așa au descoperit că  ŞEFUL POLIŢIEI DIN SINAIA A CONSTRUIT ŞI VÂNDUT UN BLOC. DETALIUL CARE L-A DAT DE GOL.

Comunicatul DNA privind faptele de corupție ale șefilor poliției din Sinaia:

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13.01.2016, a inculpaţilor:

TUDORICĂ MARIN, şef al Poliţiei Staţiunii Sinaia, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: 
- trafic de influență, 
- efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, 

SIMION CRISTIAN BOGDAN, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: 
- cumpărare de influenţă, 
- complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, 

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 13 ianuarie 2016, față de inculpatul

ROȘCA IONUŢ, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Staţiunii Sinaia, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență, 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: 

Începând cu data de 18 iulie 2013, inculpatul Tudorică Marin, în calitate de comandant al Poliţiei staţiunii Sinaia, a pretins şi primit în mod direct pentru sine, de la inculpatul Simion Cristian, un folos material constând în folosința unui autoturism marca Mercedes, în baza unui contract de comodat având ca obiect folosinţa cu titlu gratuit a autovehiculului respectiv, proprietate a firmei pe care acesta din urmă o administra.
Folosinţa autoturismului a fost evaluată provizoriu la suma de 49.000 euro. 
În schimbul acestui folos, inculpatul Tudorică Marin a lăsat să se creadă faţă de omul de afaceri că are influenţă asupra unor funcţionari publici şi i-a promis acestuia că, în eventualitatea unor controale privind activitatea economică a firmei sale, la nevoie, îi va determina pe funcţionari să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.
Acest lucru s-a materializat la data de 12 decembrie 2015, când, prin intermediul inculpatului Roşca Ionuţ, a intervenit la inspectorii antifraudă care efectuau un control la firma omului de afaceri, în scopul influenţării activităţii funcţionarilor respectivi, în direcţia arătată mai sus. Prin exercitarea influenţei asupra inspectorilor antifraudă, inculpatul Roşca Ionuţ i-a asigurat în continuare şefului său primirea folosinței autoturismului menţionat mai sus.
În cursul anului 2010, inculpatul Tudorică Marin, prin intermediul inculpatului Simion Cristian, a edificat un ansamblu imobiliar în staţiunea Sinaia şi s-a implicat în mod direct în activitatea de vânzare a apartamentelor respective, în sensul în care:
- a efectuat demersuri personale pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare edificării construcţiilor şi 
- a comercializat, prin postarea de anunţuri, pe site-urile specializate cu: imobilele oferite spre vânzare, categoria de imobil, preţul stabilit pentru categoria de imobil (apartament cu 2, 3 sau 4 camere) precum şi numerele de contact.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Roşca Ionuţ trebuie să respecte următoarele obligaţii: 
a)să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat, 
b)să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei, 
c)să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d)să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, 
e)să nu exercite funcţia de ofiţer de poliţie judiciară de care s-a folosit la săvârşirea faptei reţinută în prezenta cauză, să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

Inculpatului Roşca Ionuţ i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

La data de 14 ianuarie 2016, inculpaţii Tudorică Marin şi Simion Cristian Bogdan urmează să fie prezentaţi Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală. 

 

Național
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns la DNA în această dimineață. Ea a fost chemată să dea declarații ca martor în dosarul în care omul de afaceri Dinu Pescariu și fostul...