Scandalul cărților scrise din pușcărie pentru reducerea pedepselor ia amploare. Astăzi vă prezentăm cazul unui fost director al Petrom, condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită, a cărui lucrare științifică a fost girată de un profesor universitar. Astfel, fostul director al Petrom a ieșit mai repede din închisoare

CUM A AJUNS NUMELE RECTORULUI UPG PE LUCRAREA ŞTIINŢIFICĂ A UNUI CONDAMNAT. COLOJA: AM AFLAT DIN PRESĂ!

Este vorba de Stoian Albulescu Ion, fost director al Zonei de Operare Băicoi din cadrul S.C PETROM S.A, condamnat pentur luare de mită, în urma unui proces instrumentat de procurorii DNA Ploiești. Fostul director a fost condamnat și ulterior încarcerat la 30.04.2014, însă a fost liberat mai devreme, pe 23.06.2015 după ce a publicat la Editura Karta-Grafic din Ploiești lucrarea științifică "Elemente de optimizare a unor operatii de foraj-extractie". Coordonatorul lucrrării a fost Prof Dr Ing Lazar Avram de la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești.

FOSTUL DIRECTOR AL PIP A IEŞIT DIN PUŞCĂRIE DUPĂ CE A SCRIS CĂRŢI. UNA A FOST COORDONATĂ DE PROFESORUL BOARU

Comunicatul DNA Ploiești privind trimiterea în judecată a lotului Petrom: 

-STOIAN ALBULESCU ION – fost director al Zonei de Operare Băicoi din cadrul S.C PETROM S.A, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, pentru folosirea în mod direct de informaţii ce nu erau destinate publicităţii, precum şi pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
-LIXANDRU VIRGIL, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 
-PETRIŞOR DANIELA, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 
-STOIAN ALBULESCU MIRELA DANIELA pentru complicitatea la infracţiunea de luare de mită; 

Citește și LISTA PROFESORILOR DIN UPG PLOIEŞTI CARE AU COORDONAT LUCRARILE STIINTIFICE ALE PUSCARIASILOR

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 
Inculpatul Stoian Albulescu Ion, în calitate de director al Zonei de Operare Băicoi din cadrul S.C PETROM S.A, la sfârşitul anului 2006, a beneficiat de informaţii referitoare la intenţia S.C PETROM S.A de a achiziţiona terenuri necesare pentru realizarea unui depozit de deşeuri şi a două staţii de bioremediere în cadrul proiectului „Abandonări şi deşeuri PETROM”, cunoscând atât cerinţele pe care trebuia să le îndeplinească aceste terenuri, cât şi locaţia acestora, implicându-se personal în identificarea lor.
 Deşi informaţiile nu erau destinate publicităţii, inculpatul Stoian Albulescu Ion a înţeles să profite de acestea, în scopul obţinerii atât pentru sine cât şi pentru alte persoane apropiate, a unor substanţiale foloase materiale necuvenite.
Astfel, inculpatul Stoian Albulescu Ion a folosit în mod direct informaţiile nedestinate publicităţii, achiziţionând personal un teren în suprafaţă de 5.000 mp la preţul de4.000 lei pe care, ulterior, l-a concesionat S.C PETROM S.A., obţinând un folos necuvenit în sumă de 343.000 lei, reprezentând redevenţa încasată în baza contractului încheiat cu Zona de Operare Băicoi.
Totodată, inculpatul Stoian Albulescu Ion a permis accesul la aceste informaţii nedestinate publicităţii unor persoane neautorizate - respectiv Lixandru Virgil şi Petrişor Daniela - cărora le-a comunicat faptul că S.C. PETROM S.A. va achiziţiona terenuri în zona Moreni, respectiv extravilanul oraşului Băicoi.
Obţinând aceste informaţii, inculpatul Lixandru Virgil a achiziţionat la preţul de 30.000 lei un teren în suprafaţă de 3 ha situat în extravilanul comunei I.L. Caragiale, judeţ Dâmboviţa, pe care, într-un interval de timp foarte scurt, l-a concesionat către S.C. PETROM S.A. – Zona de Operare Băicoi, reprezentată de inculpatul Stoian Albulescu Ion, în schimbul unei redevenţe de 3.381.000 lei.
Pentru informaţiile furnizate şi încheierea contractului de concesiune în condiţii avantajoase inculpatului Lixandru Virgil, Stoian Albulescu Ion a pretins şi primit de la acesta, în conturile personale, suma totală de 1.705.000 lei reprezentând aproximativ jumătate din redevenţa încasată de fostul său coleg de facultate şi prieten, Lixandru Virgil.
Inculpata Petrişor Daniela, în baza informaţiilor comunicate de Stoian Albulescu Ion, a cumpărat 3 terenuri la preţul total de 35.200 lei ce au făcut obiectul contractelor de concesiune  încheiate cu Zona de Operare Băicoi, în schimbul unei redevenţe totale de 1.750.260,4 lei.
De la Petrişor Daniela, Stoian Albulescu Ion a pretins şi primit, prin intermediul soţiei sale – Stoian Albulescu Mirela Daniela, un teren în suprafaţă de 15.052 mp în valoare de 15.000 lei pe care, ulterior, l-a şi concesionat societăţii pe care o reprezenta, obţinând o redevenţă în sumă de 1.032.567,2 lei.
În vederea confiscării sumelor de bani şi contravalorii terenului ce au făcut obiectul infracţiunilor de luare şi dare de mită - 1.720.000 lei (peste 500.000 euro) precum şi a foloaselor materiale necuvenite obţinute cu titlu de redevenţă de către inculpaţi - în total 6.508.827,6 lei (aproximativ 2.000.000 euro), s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile şi mobile ce aparţin inculpaţilor Stoian Albulescu Ion, Stoian Albulescu Mirela Daniela, Lixandru Virgil şi Petrişor Daniela.

 

 

Național
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns la DNA în această dimineață. Ea a fost chemată să dea declarații ca martor în dosarul în care omul de afaceri Dinu Pescariu și fostul...