decizie magistrati ploiesti

Scandalul a izbucnit în 2010, când procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Daniel - Robert Negulescu, diriginte de șantier în cadrul ANL București, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, și Sanda - Laua Diaconu, consilier șef - manager proiect în cadrul aceleeași instituții, acuzată de neglijență în serviciu. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiești, „în perioada 2007 – 2009, inculpatul Negulescu Daniel – Robert, în calitate de diriginte de şantier în cadrul A.N.L. Bucureşti, a semnat mai multe documente (situaţii de lucrări şi borderouri centralizatoare) prin care a atestat în fals executarea unor lucrări de construcţii de către o societate comercială din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. Societatea respectivă încheiase cu A.N.L. mai multe contracte pentru construirea de locuinţe în Târgovişte, Sinaia şi Pucioasa. La rândul său, inculpata Diaconu Sanda – Laura, manager de proiect la A.N.L., a semnat două borderouri centralizatoare în locul dirigentului de şantier fără să verifice activitatea lui Negulescu Daniel – Robert şi stadiile fizice ale lucrărilor. În această modalitate, A.N.L. a fost prejudiciată cu suma de 9.341.668,38 lei (aproximativ 2.489.498,37 euro) reprezentând valoarea lucrărilor plătite şi neexecutate”.

Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești s-au pronunțat la finele anului trecut pe acest dosar. Astfel, Daniel - Robert Negulescu a fost condamnat  „la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe timpul cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de diriginte de șantier de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave”.

Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au dispus condamnarea și a Sandei - Laura Diaconu, „la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”.

Potrivit hotărârii magistraților, cei doi inculpați au fost obligați la plata „către partea civilă, Agenția Națională pentru Locuințe București, a sumei de 7.457.357,46 lei cu titlu de daune materiale. Constată că diferența de 1.668.493,42 lei reprezentând garanție de bună execuție se află în soldul contului bancar aflat la dispoziția părții civile Agenția Națională pentru Locuințe București, urmând a fi restituită acesteia în baza prezentei decizii”.