Procurorii DNA Ploiești au destructurat mai multe grupuri infracționale specilizate în evaziune fiscală, prejudiciul provocat bugetului de stat fiind de ordinul a zeci de milioane de euro. Rețelele erau conduse de cetățeni francezi, libanezi și englezi, însă au fost ajutate și de români.

 

Comunicatul DNA Ploiești:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, a inculpatului GHAZIRI RAMI, cetățean francez, rezident în România, administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, 
- evaziune fiscală, în formă continuată, 
- spălare a banilor, în formă continuată, 

în lipsă, a inculpaților: 

KHARRAT EMILE GEORGE, cetățean român și libanez, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, 
- evaziune fiscală, în formă continuată, 
- spălare a banilor, în formă continuată, 

BOU EZZEEDINE MAHER, cetățean libanez, cu reședința în România, și BURLACU EDUARD-ORLANDO, administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- inițiere a unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 

în stare de arest la domiciliu într-o altă cauză, a inculpaților: 

MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, cetățean englez, rezident în România, administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 

ALZAID ABDULMOUNIM, cetățean sirian, rezident în România, administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 

ZAYED HUSSEIN, cetățean sirian rezident în România, administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- sprijinirea unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 

și în stare de libertate a inculpaților: 

NAE EMILIA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 
- sprijinirea unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 

MARIN IONELA ALINA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 
- sprijinirea unui grup infracțional organizat, 
- evaziune fiscală, (3 infracțiuni, din care două comise în formă continuată, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată, 

CHRAIF ALI, cetățean român și libanez, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 
- sprijinire a unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, 

RAICU DANIEL MARIAN, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 
- sprijinire a unui grup infracțional organizat, 
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada iulie 2010 - august 2012, inculpatul Ghaziri Rami, în calitate de administrator al mai multor societăți comerciale, a constituit alături de inculpații Kharrat Emile George, Moubarak Mahmoud Sleiman, Alzaid Abdulmounim și Zayed Hussein pe de o parte, respectiv alături de inculpații Kharrat Emile George, Bou Ezzeddine Maher și Burlacu Eduard Orlando pe de altă parte, două grupuri infracționale organizate în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni de evaziune fiscală.
Acest lucru a fost posibil prin evidențierea, în acte contabile, a unor operațiuni comerciale intracomunitare fictive, prin folosirea unor circuite economice deja formate și societăți comerciale coordonate de membrii grupului, totul având ca scop deducerea ilegală a T.V.A..
Aceste persoane au fost sprijinite în realizarea activităților infracționale de către inculpații Nae Emilia, Raicu Daniel Marian, Chraif Ali și Marin Ionela Alina. 
Astfel, în perioada respectivă, inculpatul Ghaziri Rami, alături de inculpatul Kharrat Emile George, a evidențiat în actele contabile a trei societăți comerciale cu profil avicol operațiuni fictive (1615 acte materiale aferente facturilor emise), privind livrări intracomunitare de mărfuri (nepurtătoare de T.V.A.) către firme de tip fantomă din Bulgaria, Cipru și Ungaria.
Aceasta a fost posibilă prin folosirea unui lanț de comercializare scriptic în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale tip fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 107.153.731 lei, reprezentând T.V.A. dedus ilegal.
În perioada 17 septembrie 2010 – 12 octombrie 2012, inculpatul Ghaziri Rami, beneficiind de ajutorul aceleiași persoane, cu rea credință, a depus la organele fiscale un număr de 54 cereri privind rambursarea /compensarea de T.V.A. (aferente celor 1615 facturi prin care s-a simulat livrarea intracomunitară), pentru care a beneficiat fără drept de suma de 85.993.395 lei.
În perioada 26.10.2010 - 29.11.2012, inculpatul Ghaziri Rami, alături de inculpatul Kharrat Emile George, ca urmare a restituirii, de către organele fiscale, în conturile a trei societăți comerciale, a sumei 60.686.821 lei (reprezentând T.V.A. rambursată ilegal) a introdus-o în circuitul economic (prin multiple plăți având drept justificare - plăți furnizori, restituire credit, consultanță către companii off-shore, achiziții imobiliare supraevaluate de la firme controlate de inculpat), în scopul ascunderii originii ilicite a provenienței acesteia.
În realizarea acestui mecanism infracțional, inculpații Ghaziri Rami și Kharrat Emile George au beneficiat de sprijinul inculpaților Zayed Hussein, Alzaid Abdulmounim, Moubarak Mahmoud Sleiman și Chraif Ali. Acesta din urmă, la data de 26 martie 2012, pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, a semnat un contract privind vânzarea, la un preț supraevaluat, a unui teren intravilan în suprafață de 42.000 mp, situat în localitatea Mihăilești, județul Giurgiu, către o societate administrată/reprezentată de inculpatul Ghaziri Rami.
În perioada 08 iulie 2010 - 06 august 2012, inculpata Nae Emilia, în calitate de referent în cadrul uneia dintre firmele administrate de Ghaziri Rami, beneficiind de ajutorul inculpatului Raicu Daniel Marian, a întocmit, în mod nereal, documentele de transport aferente simulării livrărilor comunitare, în scopul creării aparenței unor tranzacții reale.
Totodată, aceștia s-au asigurat și de procurarea unor documente care să ateste, la un eventual control, deplasarea mijloacelor de transport pe teritoriul Bulgariei, respectiv bonuri privind achitarea taxei de pod, vignete, etc, în vederea deducerii ilegale a T.V.A.
De asemenea, inculpata a mai ținut legătura cu persoanele interpuse (administratori ai unor societăți de tip fantomă), cărora le-a achitat periodic sume de bani pentru faptul că au acceptat înființarea în numele lor a unor astfel de societăți și au păstrat confidențialitatea adevăratului rol îndeplinit de aceștia, mijlocind totodată relațiile dintre membrii grupului, în ceea ce privește situația exactă a operațiunilor intracomunitare simulate.
În perioada 08 iulie 2010 – 30 iunie 2012, inculpata Marin Ionela Alina, în calitate de reprezentant legal al unei societăți comerciale, a evidențiat în actele contabile ale societăți operațiuni fictive (213 acte materiale aferente facturilor emise), privind livrări intracomunitare de mărfuri (nepurtătoare de T.V.A.) către societăți comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Cipru și Ungaria, prin folosirea unui lanț de comercializare scriptic în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale tip fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 15.926.386 lei reprezentând T.V.A. dedus ilegal.
În perioada 15 februarie 2011 – 08 august 2012, inculpata Marin Ionela Alina, în aceeași calitate, cu știință, a depus fără drept la organele fiscale un nr. de 8 cereri privind rambursarea /compensarea de T.V.A. (aferente celor 213 facturi prin care s-a simulat livrarea intracomunitară) pentru care a beneficiat fără drept de suma de 8.315.267 lei reprezentând T.V.A. rambursată/compensată ilegal.
La data de 08 martie 2013, în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor fiscale, inculpata Marin Ionela Alina, cu știință, a declarat în mod fictiv la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița schimbarea sediului social al firmei pe care o reprezenta.
De asemenea, la data de 15 decembrie 2010, aceeași inculpată a semnat, fără a deține vreo calitate în cadrul societății off-shore Davana Holding Panama, un contract de consultanță și asistență managerială, încheiat între această firmă și una din firmele administrată de inculpatul Ghaziri Rami, cunoscând fictivitatea acestuia, dar și destinația ulterioară a sumelor de bani.
În baza acestui contract, în perioada 22.12.2010 - 23.08.2013, pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, inculpata Marin Ionela Alina a efectuat plăți cu titlu de avans achiziție echipamente în contul Davana Holdings SA Panama, în valoare totală de 7.312.781,85 lei.

Prejudiciul total cauzat bugetului statului este în sumă de 107.153.731 lei (25.035.918 euro). 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin a două dintre firmele inculpatului Ghaziri Rami. 
De asemenea, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înființarea popririi asupra sumelor de bani existente în conturile inculpatului Ghaziri Rami.
Totodată, în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra părților sociale pe care inculpații Ghaziri Rami și Kharrat Emile George le dețin la mai multe societăți comerciale.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmbovița, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 
 

 

Auto-moto
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Observatorul Prahovean

Accident în zona podului de la Vest din Ploiești

Un accident de circulaţie s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 8.30, pe strada Mărăşeşti, în giratorul din zona supermarketului LIDL, la intrarea pe pasajul suprateran peste calea ferată. Au...