Peste 500 de poliţişti vor fi la datorie zilnic, pe timpul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Marie), pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică. Poliţiştii vor acţiona pentru prevenirea tuturor faptelor antisociale, precum şi pentru menţinerea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.
În perioada premergătoare Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului şi pe timpul acesteia, îndeosebi în intervalul 14 – 18 august a.c., pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a luat o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică.
Poliţiştii au misiunea de asigurare a ordinii şi liniştii publice, de prevenire şi combatere a furturilor, vagabondajului, cerşetoriei, a comerţului ilegal, de asigurare a fluenţei circulaţiei pe traseele către mare şi munte, precum şi de a acţiona pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative.
În perioada premergătoare acestei sărbători şi pe timpul acesteia, vor avea loc manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, care impun adaptarea corespunzătoare a activităţilor specifice desfăşurate de structurile I.J.P. Prahova.
În acest sens, se are în vedere dispunerea şi modul de acţiune al dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică (poliţişti şi jandarmi) în zona lăcaşelor de cult şi în alte zone de interes operativ, precum şi adoptarea celor mai eficiente
măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative, cu precădere pe timpul desfăşurării slujbelor religioase.
Vor fi amplificate relaţiile de colaborare şi cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti, urmărindu-se asigurarea unui răspuns prompt la nevoile de siguranţă ale cetăţenilor şi o intervenţie rapidă şi eficientă atunci când situaţia impune sau
atunci când este sesizat un eveniment antisocial prin intermediul apelului unic de urgenţă „112”.
Totodată se va asigura prezenţa activă a agenţilor de poliţie rutieră, la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei în zonele aglomerate şi pe principalele căi de comunicaţie spre staţiunile turistice montane.
Astfel, peste 500 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice.
Din totalul poliţiştilor aflaţi în misiune, peste 330 sunt de la structurile de ordine publică, aproximativ 100 de la rutieră, pe lângă aceștia acționând și polițiști din structurile de investigaţii criminale, investigarea fraudelor, arme, explozivi şi substanţe periculoase.
Pentru a petrece în siguranţă…
POLIŢIA PRAHOVEANĂ
vă oferă câteva recomandări, pentru a preveni furturile…
- Din societăţi comerciale
Infractorii vor miza pe neatenţia vânzărilor şi pe faptul că în magazine este depozitată o cantitate mai mare de mărfuri sau valori. De aceea…
* Dotaţi-vă magazinul cu un sistem viabil de alarmă;
* O casă de bani de calitate, amplasată într-un loc secret, vă protejează valorile sau banii lichizi depozitaţi;
* Sistemele de supraveghere video vor descuraja eventualii infractori;
* Angajaţi-vă un paznic sau apelaţi la serviciile unei societăţi de pază şi intervenţie rapidă.
- Din buzunare şi genţi
Aglomeraţia specifică sărbătorilor creşte riscul de a cădea victime hoţilor “specializaţi” în furturile din buzunare. Aşa că:
* Sporiţi atenţia în timp ce vă aflaţi la cumpărături;
* Păstraţi banii şi telefonul în compartimentele interioare ale hainei, niciodată în buzunarele de la spatele pantalonilor;
* Nu lăsaţi portofelul deasupra cumpărăturilor;
* Dacă atunci când vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun vă simţiţi înconjuraţi sau înghesuiţi de diverşi indivizi, schimbaţi-vă imediat locul;
* Ţineţi-vă geanta lipită de corp, în partea din faţă, cu sistemul de închidere orientat către dumneavoastră şi protejaţi-o cu una din mâini.
- Din şi de autoturisme
Aglomeraţia din parcări facilitează apariţia cazurilor de furturi de sau din autoturisme. Motiv pentru care…
* Nu lăsaţi în interiorul maşinii, bunuri sau valori care ar putea tenta eventualii infractori;
* Parcaţi autoturismul întotdeauna în locuri iluminate şi, eventual, păzite;
* Încuiaţi portierele chiar dacă lipsiţi din autoturism doar câteva momente;
* Manifestaţi prudenţă faţă de persoanele care vă abordează în trafic prin dreptul geamurilor laterale sau se oferă să vă sprijine în rezolvarea unor probleme;
* Sistemele de alarmare sau blocare a volanului sunt binevenite pentru descurajarea sau chiar prinderea infractorilor.
În situaţii de urgenţă nu ezitaţi să apelaţi „112”.
Un comportament pasiv din partea dumneavoastră nu face decât să încurajeze comiterea altor infracţiuni !
- În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, deşi par uneori nişte simple sfaturi, de multe ori ignorate, pentru a ajunge cu bine la destinaţie, şi a petrece în linişte Sărbătorile, înainte de a pleca la drum, participanţii la trafic trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte :
- Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice ;
- Respectaţi limitele legale de viteză, şi circulaţi cu viteză redusă în zonele aglomerate ;
- Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic ;
- Opriţi autovehiculele doar în locurile special amenajate, pentru a nu stânjeni circulaţia celorlalte vehicule, şi a preveni apariţia blocajelor ;
- Folosiţi luminile de întâlnire, atât ziua, cât şi noaptea, pe timp de ploaie torenţială sau ceaţă densă ;
- Păstraţi o distanţă corespunzatoare faţă de autovehiculul care vă precede, pentru a putea evita producerea unui eveniment rutier ;
- Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident ;
- Evitaţi să conduceţi dacă sunteţi obosit ! În cazul în care aveţi de parcurs o distanţă mai mare, planificaţi călătoria din timp, şi opriţi din când în când pe parcursul traseului pentru a vă odihni ;