Asociația Națională pentru Protecția Pacienților din România a reacționat în cazul medicului primar ORL Cătălin Grecu, de la secția exterioară Boldescu a SJU Ploiești, filmat, zilele trecute, în timp ce ridică tonul la pacienții care așteptau să fie consultați în fața cabinetului. „Vom solicita măsuri la comisia de disciplină”, a precizat Vasile Barbu, președinte ANPP.
Reprezentantul Asociației Naționale a Pacienților consideră că medicul cu pricina a avut un comportament neadecvat față de bolnavi.
Citește și: Prima reacție la ieșirea nervoasă a medicului ORL de la Boldescu
„Indiferent cât ai fi de obosit, nimic nu îți dă dreptul să le vorbești așa unor oameni care nu erau acolo de plăcere, ci fiindcă aveau niște suferințe. Nu spui că nu te plătește nimeni să faci muncă patriotică, iarăși este total neadecvat. Am văzut imaginile împreună cu colegii din ANPP și vom face, săptămâna viitoare, o sesizare către managerul SJU Ploiești.
Vom cere Consiliul Etic al Spitalului constituirea unei comisii de cercetare disciplinară. Vrem să aflăm, totodată, și ce măsuri intenționează să ia Colegiul Medicilor Prahova cu privire la atitudinea acestui cadru medical”, a precizat Vasile Barbu, președinte ANPP.
Vă reamintim, zilele trecute s-a viralizat în spațiul public un video în care medicul primar ORL Cătălin Grecu, de la secția exterioară Boldescu a spitalului județean din Ploiești, a răbufnit la adresa pacienților care așteptau să fie consultați în fața cabinetului.
În urma apariției în mass media a respectivului filmuleț, rof. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Colegiul Medicilor din România, a remis un comunicat de presă, precizând, printre altele, că „atitudinea domnului doctor relevată efectiv din dialogul filmat și prezentat în mass-media, personal, consider că nu este cea mai potrivită.
Citește și: Prima reacție la ieșirea nervoasă a medicului ORL de la Boldescu
Nu trebuie țipat, sau, mai corect, consider că trebuie evitat orice fel de conflict, inclusiv cel verbal și orice situație care poate genera o discuție în contradictoriu.
Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că fiecare medic poate avea o anumită încărcătură, un anumit grad de burnout , iar din ce am înțeles – repet, din ce a fost prezentat în mass-media –, domnul doctor terminase programul de consultații și consultase deja un număr mare de pacienți aflați, probabil, în cadrul programărilor existente, dar și un număr de pacienți aflați în afara programărilor. (din ce am înțeles din relatări).
Fac un apel major către toți colegii medici ca, în general, să evite discuțiile contradictorii cu pacienții, iar, mai ales în situațiile ce țin de aspecte administrative, să solicite conducerii unităților medicale unde activează, sprijin și măsuri care vizează inclusiv planificarea și distribuirea programărilor, pentru a preveni tensiunile și a menține un climat de încredere și respect în relația medic–pacient”.