Pe 14 februarie, în 1888, a fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 şi 1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripţie publică, sub lozinca „Daţi un leu pentru Ateneu”.
Clădirea, care este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost construită între 1886 și 1888, la inițiativa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez Albert Galleron.
Banii pentru construcție au fost strânși în urma organizării unei loterii naționale (500.000 de bilete în valoare de un leu), iar apelul a fost adresat de către naturalistul Constantin Esarcu, fondatorul Societății Ateneul Român.
14 februarie – evenimente și personalități
1821 – A murit Petru Maior, cărturar iluminist, filolog şi istoric român, unul dintre corifeii Şcolii Ardelene.
1844 – Adunarea obştească din Moldova votează legea prin care ţiganii statului, atât cei aşezaţi, cît şi cei nomazi deveneau liberi, iar pentru incurajarea sedentarizarii lor primeau anumite scutiri.
1851- S–a înfiinţat, la Paris, Junimea română, societate politică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris, îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti.
1888 – A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 şi 1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripţie publică, sub lozinca “Daţi un leu pentru Ateneu”.
1921 – S-a născut Toma Arnăuțoiu, liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și “Haiducii Muscelului” .
1929 – Atre loc înfiinţarea Camerelor de comerţ şi de industrie din România.
1929 – A avut loc, la Chicago, Masacrul de Sf. Valentin, ordonat de celebrul gangster italo- american Al Capone. Intr-un garaj din Chicago sunt impuscati 7 membri ai bandei rivale a lui Buggs Moran, sau “banda irlandezilor.”
1935 – S-a născut Grigore Vieru, poet român, membru de onoare al Academiei Române.
1937 – S-a născut Paraschiv Oprea, dirijor român, pianist şi compozitor român. A condus Orchestra de muzică populară Radio şi orchestra Ansamblului Rapsodia Română.
1941 – Se abrogă denumirea de stat naţional-legionar a României şi este interzisa orice activitate politicea.
1941 – Hitler trimite pentru a-i salva pe aliaţii italieni copleşiti trupele engleze, o forţă expeditionara germana la Tripoli, capitala Libiei. Armata germana era comandata de generalul Erwin Rommel.
1955 – A avut loc atacul asupra Legației Republicii Populare Române la Berna, produs de către un grup de exilați români: Oliviu Beldeanu, Ion Chirilă, Dumitru Ochiu, Teodor Ciochină şi Stan Codrescu.
1968 – Plenara C.C. a P.C.R. hotărăște desființarea împărțirii administrativ-teritoriale copiate în 1950 după URSS și revenirea la sistemul tradițional al județelor și municipiilor. Regiunile împărțite în raioane, dintre care una autonomă, au reprezentat, între anii 1950 și 1968, aplicarea modelului sovietic de organizare administrativ-teritorială în Republica Populară Romînă apoi în Republica Socialistă România.
1970 – A murit marele actor român de teatru şi film, Grigore Vasiliu Birlic.
2002 – Fostul suveran al Romaniei, regele Carol al II-lea a fost inmormantat după o ceremonie religioasă șsi una militară, într-o capelă din incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, la 450 de metri distantă de mormântul Elenei Lupescu. Rămăsitele pământesti ale lui Carol al II-lea şi ale ultimei sale sotii – Elena Lupescu – fuseseră aduse din Portugalia cu o zi înainte.
2011- Primăvara arabă. „Ziua furiei” – În Bahrain, au loc o serie de demonstratii, ca parte a campaniei de rezistentă civilă, în această țară din Golful Persic. Ziua furiei este numele dat de protestatari în Bahrain, primei zile a revoltei lor naționale din 14 februarie 2011. Inspirat de revoltele care s-au desfășurat cu succes din Egipt si Tunisia, tineretul din Bahrain a organizat protestele folosind site-urile de social media. Ei au facut un apel catre oamenii din Bahrain, „să iasă în stradă luni, 14 februarie, în mod pașnic și ordonat”.