Aproximativ 20 de comercianți de mașini au protestat joi dimineață la sediul Serviciului Public Finanțe Locale (SPFL) Ploiești, nemulțumiți de sancțiunile aplicate de instituție la începutul acestui an.
Concret, din cauza unor întârzieri generate de RAR pentru eliberarea cărților de identitate sau a documentului RAR Auto-Pass, comercianții nu se mai încadrează în termenul maxim legal în care pot scoate mașinile vândute din evidența SPFL. Astfel, sunt sancționați cu sume cuprinse între aproximativ 400 de lei și 1600 de lei.
Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiești, a stat de vorba cu persoanele care au ajuns în această dimineață la sediul instituției pentru a-și spune nemulțumire și, totodată, pentru a găsi o soluție.
Discuțiile au durat aproximativ o oră, timp în care oamenii au insistat ca eliberarea documentelor să fie făcută „ca și până acum”, fără aplicarea de sancțiuni.
În replica, reprezentanții instituției, printre care s-au numărat și consilieri juridici, le-au transmis comercianților că această situație este generată de obligativitatea eliberării, de la 1 decembrie 2024, a certificatului RAR Auto Pass.
Cu privire la modul în care celelalte servicii de finanțe locale din județ sau din țară au ales să aplice aceste modificări, reprezentanții SPFL Ploiești au precizat că nu se pot abate de la litera legii.
Soluția propusă de SPFL Ploiești comercianților de mașini
Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiești, și-a luat angajamentul în fața comercianților de mașini că va cere clarificări Ministerului Finanțelor cu privire la aceasta situație nou apărută printr-o adresă pe care o va transmite astăzi.
„Până la 1 decembrie, la nivel național, știind că aceste cărți de identitate nu pot fi emise în 30 de zile și că acești oameni vor lua amenzi, toată lumea, a fost un fel de cutumă, să înregistrăm documentele pentru a-i ajuta și pentru a nu le bloca activitatea.
De la 1 decembrie a apărut o lege care spune că la înmatricularea, înregistrarea sau punerea pe piață a oricărui autoturism este necesară obținerea auto-pass-ului RAR.
Auto-pass-ul se obține numai pe baza datelor de identitate a autoturismului. Deci se întărește ideea că tranzacția nu poate fi făcută fără obținerea cărții de identitate și fără acest auto-pass”, susține Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiești, explicând de ce acești comercianți, care au aceste tranzacții nu pot scăpa de amenzi.
Declarația integrală:
Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere cu privire la această situație atât reprezentanților RAR cât și Ministerului Finanțelor.
Adresa formulată de SPFL Ploiești Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Direcția Politici Fiscale și Bugetare Locale
Prin prezenta, vă aducem la cunoștință următoarea situație:
În legislația specifică există mai multe prevederi legate de înregistrarea/înmatricularea sau punerea pe piață a autoturismelor dobândite din alt stat decât România, respectiv:
1.) Art. 6 alin (1) si art. 10 alin. (5) din OUG nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare :
„Art. 6 – (1) Este interzisă introducerea pe piață, punerea la dispoziție pe piață, înmatricularea sau înregistrarea unui vehicul rutier căruia nu i s-a eliberat cartea de identitate a vehiculului de R.A.R, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe.
Art. 10 – (5) La înstrăinarea vehiculului rutier ultimul proprietar al acestuia are obligația de a transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului”.
2.) Art.9 alin.(1) din Legea nr. 142/2023 privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România:
„Art. 9 – (1) La înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier remite dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării, sau documentul prevăzut la art. 8 alin. (2)”
3.) Art. 3 alin.(3) din Ordinul 210/2024 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 142/2023 privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România:
„Art. 3 – (3) În cerere se vor preciza numărul de identificare și seria cărții de identitate a vehiculului ale autoturismului sau ale autovehiculului utilitar ușor pentru care se solicită certificatul „RAR Auto-Pass”
4.) Ar. 471 alin.(2) si art. 493 alin. S din Legea nr.227/201S privind Codul fiscal:
„Art. 471(2) În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui raza teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii și datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport.
(3) În cazul în care mijlocul de transport este dobândit în alt stat decât România, proprietarul acestuia are obligatia să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data eliberării cărții de identitate a vehiculului (CIV) de către Registrul Auto Român și datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării acestuia în România”.
Art.493 alin.(S) stipulează faptul că, constituie contravenție nedepunerea sau depunerea peste termen a declarațiilor de impunere, iar în cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 300%.
În concret, în municipiul Ploiești își desfășoară activitatea o serie de agenți economici care importă autoturisme second hand, le înregistrează în contabilitatea proprie ca stoc de marfă și le scot din accastă stare în momentul vânzării acestora. Aceste persoane vin la instituția noastră să declare autoturismele, în lipsa cărții de identitate a vehiculului (CIV) și, în același moment, depun și declarația de scoatere din evidență fiscală la care anexează facturi de vânzare (tot fără cartea de identitate a vehiculului).
Știm din practică că R.A.R. emite cartea de identitate a vehiculului într-un termen mai mare de 30 de zile de la data solicitării emiterii acesteia, fapt care pune în dificultate atât dobânditorul/vânzatorul auto, cumpărătorul acestuia, cât și organul fiscal, în sensul în care tranzacțiile nu pot fi declarate în termenul prevăzut de lege (30 de zile).
Astfel, noi în calitate de organ fiscal suntem nevoiți să aplicăm amendă pentru depunerea peste termen a declarațiilor de impunere raportându-ne la actele de proprietate (facturi), iar agenții economici își exprimă nemulțumirea pentru faptul că nu pot sta cu autoturismele nevândute luni de zile, până la emiterea cărții de identitate a vehiculului de către R.A.R, dat fiind faptul că dacă emit facturi în momentul în care găsesc cumpărători, vor fi amendați de organul fiscal pentru depășirea termenelor de depunere.
Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să ne precizați dacă:
- la declararea unui autoturism dobândit din alt stat decât România, neînmatriculat și fără cartea de identitate a vehiculului eliberata de R.A.R.. este necesară prezentarea acesteia din urmă, pentru luarea în evidență fiscală;
- la scoaterea din evidență fiscală a unui autoturism dobândit din alt stat decât România, este necesară cartea de identitate a vehiculului eliberată de R.A.R.;
- se pot depune, concomitent, declarația pentru dobândirea unui autoturism înregistrat în evidențele contabile proprii ca stoc de marfă și declarația de înstrăinare a acestuia către o terță persoană, fără cartea de identitate a vehiculului eliberată de R.A.R.;
- este necesară prezentarea RAR – Auto- Pass pentru autoturismele dobândite din alt stat decât România în momentul înstrăinării către terți (autoturisme neînmatriculate încă, în România) ;
- certificatul Auto – Pass se poate emite fără cartea de identitate a vehiculului;
- certificatul Auto – Pass poate ține loc de carte de identitate a vehiculului pentru declararea/scoaterea din evidența fiscal (în cazul în care acesta se poate elibera fără cartea de identitate a vehiculului).
Punem aceste întrebări, având în vedere discuțiile numeroase pe care le avem cu agenții economici, dar și cauza practicii neunitare la nivel național, care duce la crearea unei stări conflictuale între organul fiscal și acesti agenți economici, care întreabă: „de ce în altă parte se poate și la voi nu?”
Vă rugăm să ne răspundeți cu celeritate, având în vedere situația deosebit de tensionată existentă la nivelul municipiului Ploiești.