Este anchetă a Poliției din Ilfov după ce mai multe persoane, printre care şi preşedintele SOS, Diana Şoşoacă, l-au comemorat pe liderul Mişcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu la troița ridicată în memoria acestuia la Tâncăbeşti. Șoșoacă și-a explicat gestul scriind pe pagina sa de Facebook că „este dreptul meu să consider pe cine vreau eu patriot”.
Diana Şoşoacă şi alte persoane au mers, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la troiţa din Tâncăbeşti pentru a-l comemora pe Corneliu Zelea Codreanu. Şoşoacă a afirmat că se împlinesc 86 de ani de la uciderea acestuia, pe care îl consideră un patriot.
Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov a anunțat că a fost întocmit un dosar penal „sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.
Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu
Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul Mișcării Legionare, o mișcare de masă pornită de jos, din societate, în anii ’20. A fost o mișcare antisistem, anticomunistă și antisemită. Adepții ei au fost oameni care s-au dedat la violențe și asasinate care au îngrozit, totul în numele unei gândiri bolnave.
În decembrie 1933, prim-ministrul liberal I.G. Duca a fost ucis de un grup de legionari, pe peronul gării din Sinaia. Asasinatul a fost comis după ce Duca a decis să interzică Garda de Fier, considerată o organizație extremistă. Cu toate acestea, actul de violență politică a consolidat imaginea legionarilor ca grupare radicală. Aceeași „echipă a morții” l-a asasinat, în 1940, în pădurea Snagov, de lângă Bucureşti, pe Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Țărănist, economist, sociolog şi om politic român.
Pe 26 noiembrie, în 1940, are loc ceea ce a rămas în istorie ca fiind masacrul de la Jilava. În închisoarea Jilava au fost împuşcaţi de legionari 64 de foşti demnitari ai regimului carlist şi participanţi la represiunile antilegionare. Printre ei s-au numărat Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, și Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie. Execuția a venit fiindcă , în mintea legionarilor, cele 64 de persoane erau responsabile de asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu şi altor membri ai mişcării legionare.
Cum ți se pare subiectul?