Pe 25 noiembrie, în 1972, încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, savantul român Henri Coandă, laureat al premiului Nobel, inventator renumit, considerat părintele dinamicii fluidelor („Efectul Coandă”).
În 1910 și-a început cariera de inventator și a construit primul avion cu reacție din lume.
Printre cei care l-au ajutat să obțină fondurile și aprobările de tot felul s-a numărat și Gustave Eiffel, cel care a construit celebrul turn din Paris. Apoi, vreme de peste jumătate de secol, Henri Coandă a construit diferite tipuri de avioane în Franța și Marea Britanie și după multe insistențe din partea Partidului Comunist, s-a întors în țară în 1969.
A pus bazele „Institutului de creație științifică și tehnică” și multumită lui Coandă, România a primit dreptul de a produce sub licență Rolls Royce, motorul pentru I.A.R. 93 Vultur, primul avion de luptă românesc.
Din păcate, Henri Coandă s-a stins din viață la numai 3 ani după întoarcerea în țară. Pe finalul vieții, lucra la un tren de mare viteză care urma să circule în tuburi de mari dimensiuni. Acesta ar fi urmat să ajungă la viteze de peste 500 de kilometri la ora, pe baza diferenței de presiune din tuburile respective.
După moartea lui Coandă s-au făcut mai multe teste încununate cu succes, dar proiectul a fost abandonat din lipsă de fonduri.
25 noiembrie – evenimente și personalități
1864 – A fost adoptată in Principatele Unite, Legea privind organizarea învăţământului, ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită“.
1867 – Intră în vigoare prima Convenţie poştală a României, cea cu Rusia, în care se menționa că pe teritoriul României serviciul de poştă era efectuat numai de către Poşta Română.
1881 – S-a născut Papa Ioan al XXIII -lea (Angelo Giuseppe Rocalli), cel care a iniţiat Concilul Vatican II. A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea, la 3 septembrie 2000.
1885 – A încetat din viaţă poetul fabulistul român Grigore Alexandrescu, cel care a impus în literatura română, ca specii literare, satira („Satiră. Duhului meu”), fabula („Boul şi viţelul”), epistola („Epistolă către Voltaire”).
1915 – Albert Einstein a prezentat ecuațiile de câmp ale relativității generale, redefinind gravitația ca o deformare a spațiu-timpului. Descoperirea sa a revoluționat fizica, având implicații profunde în cosmologie și tehnologia modernă. Lucrarea lui Einstein a devenit una dintre cele mai importante descoperiri științifice din istorie, având aplicații în cosmologie, astronomie și fizica particulelor. Relativitatea generală a schimbat radical viziunea asupra universului.
1916 – Trupele române angajează puternice acțiuni de luptă împotriva forțelor germano-austro-ungare,pe linia Cricov-Ialomița, pentru a câștiga timpul necesar atât concentrării forțelor ruse, cât și pregătirii unei alte linii de rezistență.
1918 – În locul lui Constantin Stere, preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia demisionat, este ales Pantelimon Halippa.
1920 – Este semnat decretul privind aplicarea în întreaga Românie a legii şi a regulamentului de aplicare a sistemului metric de măsuri şi greutăţi.
1932 – Partidul Național Țărănesc și Garda de Fier au încheiat un pact de neagresiune electorală, la care au aderat și „georgiștii” (liberalii aflați sub conducerea lui Gheorghe Bratianu), Uniunea Agrară a lui Constantin Argetoianu și Partidul Evreiesc din România.
1940 – Încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el, din ordinul regelui Carol al II-lea.
1940 – S-a consemnat prima apariție a simpaticului personaj de desene animate, Woody Woodpecker, in filmul „Knock Knock” creat de Walter Lantz pentru Universal Pictures.
1942 – Conducătorul legionar român Horia Sima evadează din lagărul din Germania şi se refugiază în Italia.
1963 – La trei zile dupa asasinarea sa în Dallas, Texas, președintele american John F. Kennedy este înmormântat la Cimitirul Național Arlington, din Washington.
1973 – A decedat Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume.
2001 – Cercetătorii de la societatea „Advanced Cell Technology” din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei.
Cum ți se pare subiectul?