Pe 20 noiembrie, în 1945, au început procesele de la Nurnberg, Germania. 24 de criminali de război nazişti au fost judecaţi pentru atrocităţile comise pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial.
24 de inculpați au fost aleși ca reprezentanți ai întregii elite naziste, diplomatice, economice, politice și militare. Cei mai importanți lideri naziști care nu au ajuns în fața judecătorilor au fost Hitler, Himmler și Goebbels, care s-au sinucis înainte de sfârșitul războiului, iar tribunalul militar a luat decizia de a nu-i judeca postum, pentru a nu crea impresia că cei trei ar putea fi încă în viață.
Dintre cei 24, doar 21 au apărut în instanță: marele industrialist Gustav Krupp, care era bătrân și bolnav, nu a mai fost judecat; Martin Bormann a fost judecat și condamnat in absentia, iar Robert Ley s-a sinucis în ajunul procesului.
Cei 21 foști lideri naziști au fost acuzați de crime împotriva păcii, crime de război și crime împotriva umanității, acestea din urmă fiind definite drept „uciderea, exterminarea, înrobirea, deportarea sau persecutarea pe motive politice, rasiale sau religioase”.
20 noiembrie – evenimente și personalități
1820 – Scufundarea vasului-balenieră Essex, în apele Americii Latine, după ce a fost lovit în mod repetat de un caşalot. Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, Moby Dick.
1852 – A început construcția Școlii Centrale din București, instituție care ulterior a primit numele de Pensionatul Domnesc de Fete.
1861 – Poarta Otomană a emis Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei, act care a admis unirea administrativă și politică a Principatelor Române de la data de 24 ianuarie 1859, însă numai până la sfârșitul domniei lui Al. Ioan Cuza.
1886 – S-a născut Karl von Frisch, fiziolog și naturalist austriac, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, împreună cu Konrad Lorenz și Nikolaas Tinbergen, pentru cercetările sale în domeniul psihologiei instinctive comparate.
1889 – S-a născut Edwin Powell Hubble, om de știință american, unul dintre fondatorii astronomiei extragalactice.
1910 – A încetat din viaţă scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi. Operele sale „Război şi pace”, „Anna Karenina”, „Învierea”, au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”. „Nu este măreție acolo unde nu este simplitate.”
1916 – În urma pierderii de către armata română a Bătăliei de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc (16-20 noiembrie 1916), regele si Guvernul României se retrag din Muntenia ocupată, la Iași, care devine noua capitală a țării.
1919 – Și-a deschis lucrările primul parlament al României Mari (România interbelică), președinte al Adunării Deputaţilor fiind ales Vasile Stroescu, cel mai vârstnic deputat.
1922 – A avut loc Conferinţa internaţională de la Lausanne, Elveţia, la care a participat şi România, în problema strîmtorilor Bosfor şi Dardanele.
1923 – S-a încheiat, la Tiraspol, un Regulament româno-sovietic privitor la măsurile și procedeele menite să aplaneze conflictele de pe Nistru, care în acea vreme era linia de demarcație între România și URSS, stat care nu recunoștea unirea Basarabiei cu România.
1925 – S-a născut celebra balerină rusă Maya Plisetskaya, una dintre cele mai mari balerine ale secolului al XX-lea.
1932 – Premiera românească, la Opera Română din București, a baletului „Iris” de Constantin C. Nottara, după premiera absolută a spectacolului la Opera din Moravska-Ostrava din Cehoslovacia, din 12 noiembrie 1931.
1940 – Al doilea război mondial: România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei Berlin – Roma – Tokio.
1942 – Alaska Highway se deschide oficial. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor. Denumirea inițială a șoselei a fost ALCAN, fiind construită cu scop militar. Denumirea ei actuală datează din martie 1942, fiind o șosea formată din pietriș, care a fost continuu îmbunătățită. Șoseaua de azi este cu 60 de km mai scurtă ca la cea de la început, fiind în cea mai mare parte asfaltată.
1975 – Are loc premiera filmului american „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, realizat dupa romanul cu acelasi nume de Ken Kesey (regia Milos Forman); Filmul a fost distins cu cinci Premii Oscar.
1992 – Este inaugurată la București Bursa Română de Mărfuri.
Cum ți se pare subiectul?