6 noiembrie 1918 rămâne o zi istorică pentru orașul Suceava, dar și pentru România: primii militari români, un pluton condus de maiorul Anton Ionescu, aflat pe graniță, la Burdujeni, intră în Suceava.
Sunt primii paşi ai unirii Bucovinei cu România, Suceava fiind astfel primul oraş din Bucovina care a fost eliberat de armata română.
Intrarea primelor trupe române în Suceava, dinspre Burdujeni, a fost completată în aceeaşi zi de 6 noiembrie 1918 cu sosirea unui pluton din Vereşti, comandat de locotenentul Borş, şi al altuia de la Buneşti, comandat de locotenentul Alexandrescu.
Căpitanul Kucinsky, şeful companiei austriece de jandarmi, a fost dezarmat şi apoi lăsat liber, astfel încât o eventuală ripostă să nu mai fie posibilă.
În paralel, pe turnul Primăriei Suceava (acum sediul Prefecturii şi Consiliului Judeţean) a fost arborat drapelul României, iar primarului Eusebie Popovici i s-a prezentat o scrisoare către populaţie, care a fost tipărită în câteva sute de exemplare şi afişată pe străzi.
În aceeași zi de 6 noiembrie 1918, ministrul de război, generalul Constantin Hârjeu transmite o directivă însărcinându-l pe generalul Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8, având în subordine Regimentele 16, 29 și 37 infanterie, precum și pe toți grănicerii și jandarmii cu serviciul de pază pe frontiera Bucovinei, să ocupe fără întârziere localitățile Ițcani și Suceava, iar de aici să extindă progresiv ocuparea până la Cernăuți inclusiv.
6 noiembrie -evenimente și personalități
1861 – S-a născut în Canada James Naismith, inventatorul baschetului. James A. Naismith a fost pedagog, medic, preot prezbiterian și antrenor canadian, inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protecție în fotbalul american și primul antrenor care a ansamblat și condus o echipă de baschet formată din 5 jucători.
1883 – Tratatul de aderare a României la Tripla Alianță (româno-austro-ungar) a fost ratificat de regele Carol I. Tripla Alianță sau Puterile Centrale, cum mai este cunoscută, a fost încheiată între Germania, Austro-Ungaria și Italia, astfel luând naștere una dintre cele mai faimoase alianțe din întreaga istorie. Alianța a fost încheiată la inițiativa cancelarului Otto von Bismarck (“cancelarul de fier” al Germaniei), fiind, inițial, una de ordin defensiv, adică doar în cazul în care Franța ar fi atacat pe unul din membrii acesteia, ceilalți ar fi fost nevoiți să intervină și să declare război Franței.
1888 – Benjamin Harrison a fost ales cel de-al douăzeci și treilea președinte al Statelor Unite ale Americii.
1893 – A încetat din viaţă compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (balet: “Lacul lebedelor”, “Spărgătorul de nuci”, “Frumoasa din pădurea adormită”; opere: “Evgheni Oneghin”, “Mazepa”, “Dama de pică”)
1917 – A izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia. Evenimentul istoric cunoscut ca Revoluția din Octombrie sau Revoluția bolșevică, a fost lovitura de stat prin care bolșevicii au preluat puterea cu forța de la guvernul lui Kerenski, și care a inaugurat a doua fază a Revoluției Ruse din 1917.
1943 – Al Doilea Război Mondial: Armata Roșie Sovietică recucerește orașul Kiev. Înainte de a se retrage, germanii distrug cele mai multe dintre obiectivele strategice importante ale oraşului.
1962 – Adunarea Generală a ONU a condamnat printr-o rezoluţie regimul de segregare rasială -apartheid- din Africa de Sud.
1984 – Ronald Reagan este reales în funcția de președinte al SUA, învingându-l pe candidatul democrat Walter F. Mondale.
1988 – A decedat in Bucuresti acad. prof. univ. dr. doc. Theodor V. Ionescu, fizician și inventator român care a făcut descoperiri remarcabile în fizica plasmei, fizica ionosferei, cuplaje de ioni cu electroni în plasme dense, maseri, amplificare cu magnetroni,efectul Zeeman, efecte legate de fuziunea nucleară controlată, mecanisme cuantice ale emisiei în plasme fierbinți.
1993 – Federico Mayor Zaragoza a fost reales pentru încă şase ani în funcţia de director al UNESCO.
Cum ți se pare subiectul?