Pe 30 septembrie, în 1928, s-a născut Elie Wiesel, scriitor și filosof american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Supraviețuitor al Holocaustului, lui Wiesel îi aparțin cuvintele: „Nu vă întrebaţi unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebaţi-vă unde a fost omul!”
În aprilie 1944, Elie alături de întreaga sa familie a fost internat într-un lagăr de concentrare, iar la 16 mai 1944, întreaga familie Wiesel era transportată la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde tânărului Elie i s-a tatuat pe brațul stâng numărul A-7713, devenit identitatea sa timp de aproape un an.
La Auschwitz, femeile erau separate de bărbați, astfel că mama și sora sa, în vârstă de 7 ani, au fost despărțite de restul familiei, iar Elie și tatăl său au rămas să facă muncă silnică în fabrica ce aparținea complexului Auschwitz III Monowitz, Buna-Werke.
La scurtă vreme, mama şi sora sa aveau să fie exterminate în camerele de gazare, iar tatăl său a murit de extenuare, dizenterie și inaniție.
Elie rămas singurul supravieţuitor al întregii familii din lagăr, fiind eliberat de către armata americană, la 11 aprilie 1945, în condiţiile în care era grav bolnav, suferea de inaniţie şi se afla într-o puternică depresie.
El avea să se stabilească la Paris unde, după o perioadă de refacere, a studiat, la Sorbona, literatură, psihologie și filosofie, iar pentru a se întreţine, preda lecții de limba ebraică și dirija corul unei sinagogi.
30 septembrie – evenimente și personalități
1825 – S-a încheiat, în Bucureşti, pavarea Podului Târgului de Afară (Calea Moşilor), lucrările de pavare a străzilor Capitalei începând din anul 1824.
1831 – S-a înființat Baroul București. Acesta a fost reorganizat la 24 iunie 1865, în urma adoptării primei Legi privind organizarea corpului de avocaţi (decembrie 1864). Baroul din Bucureşti (de Ilfov, cum s-a numit iniţial), a reprezentat nucleul în jurul căruia s-a afirmat şi s-a manifestat profesia de avocat în România.
1857 – Au început lucrările Adunării Ad-hoc a Valahiei ce au precedat Unirea Principatelor Româneşti Moldova şi Valahia.
1861 – S-a născut William Wrigley Jr., fabricant de săpunuri (afacere preluată de la tatăl și unchiul său). Din 1891 a început să fabrice guma de mestecat care l-a făcut cunoscut în lumea întreagă.
1864 – A fost înființată Camera de Comerț în Principatele Române Unite.
1880 – Henry Draper reușește prima fotografie a Nebuloasei Orion.
Nebuloasa din Orion este o nebuloasă de reflexie formată din două obiecte Messier: M42 (NGC1976) și M43 (NGC 1982). Această nebuloasă este unul dintre cele mai observate și fotografiate obiecte de pe cerul nocturn precum și unul dintre cele mai studiate obiecte cerești. Ea a dezvăluit astronomiei mult despre procesul formării stelelor și a sistemulor planetare aflate jurul lor, din nori de gaz și praf. Astronomii au observat în mod direct discuri protoplanetare, pitice brune, mișcări intense și violente de gaz precum și efectele ionizării fotonilor în jurul stelelor masive din nebuloasă.
1946 – Tribunalul Internațional de la Nurenberg a dat verdictul final în procesul criminalilor de război naziști.
1955- Actorul James Dean, idol al tinerilor americani pentru imaginea sa de rebel, a murit la numai 24 de ani intr-un accident de mașină.
1972 – În Suedia este deschis Podul Öland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa.
1985 – A încetat din viaţă seismologul american Charles Richter, iniţiatorul scării de magnitudine Richter.
1990 – A fost semnată, la New York, „Declarația mondială privind supraviețuirea, protejarea și dezvoltarea copiilor”, în cadrul Conferinței mondiale la nivel înalt consacrată condiției copilului.
1999 – În Japonia se produce un grav accident nuclear la instalaţia de reprocesare a uraniului de la Tokai-Mura, la nord-est de Tokyo.
2007 – Daniel Ciobotea a fost întronizat arhiepiscop al Bucureștilor și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost ales ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007.
Patriarhul Daniel (pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea) este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.